Počasí do konce roku! Přijde mráz nebo bude nad nulou?

Co předpovídají meteorologové? 2

Autor: ČTK, stars24.cz

23. prosince 2017 17:08

Teplejší ráz počasí z posledních dvou týdnů bude pokračovat do konce tohoto roku a na začátku příštího roku. Uvedli to dnes meteorologové v dlouhodobém výhledu počasí.

Noční teploty se budou pohybovat kolem nuly a denní teploty v jednotlivých dnech mohou vystupovat až k 10 °C, přičemž může docházet k výrazným teplotním výkyvům. Výraznější ochlazení očekávají meteorologové až v polovině ledna, kdy týdenní průměr denních teplot bude kolem nuly a nočních kolem minus pěti stupňů Celsia.

Období od 25. prosince do 21. ledna by mělo zůstat jako celek teplotně kolem průměru. Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 25. prosince do 21. ledna je minus 1,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1984, kdy průměr činil minus 9,2 stupně. Dosavadní nejvyšší průměr 4,4 stupně je z roku 2006.

Z hlediska srážek se neočekávají velké odchylky, ve všech týdnech předpokládáme srážkově normální průběh počasí. Období jako celek (od 25. prosince do 21. ledna) bude srážkově taktéž průměrné, informuje chmi.cz.

Předpověď na příští týden

Pondělí (00-24):Zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrholení. Ojediněle, na jihu Čech a ve Slezsku postupně místy skoro jasno. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na jihu při zmenšené oblačnosti ojediněle kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle kolem 10 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s se večer bude měnit na slabý jižní 1 až 4 m/s.

Úterý (00-24):Oblačno až polojasno. Na Moravě a severu Čech zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, i mrznoucí, jinde jen ojediněle. Ojediněle slabý déšť nebo mrholení, i mrznoucí, později v Čechách nad 900 m sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, při nízké oblačnosti kolem 2 °C, zejména na Moravě. Slabý jihovýchodní až jižní vítr 1 až 4 m/s se odpoledne a večer bude měnit na mírný jihozápadní 2 až 6 m/s.

Středa (00-24):Zataženo až oblačno, přechodně místy polojasno, zejména v Čechách. Ojediněle mrholení nebo slabý déšť, večer v Čechách nad 600 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Slabý jižní vítr 1 až 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku během dne čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Čtvrtek (00-24):Oblačno až zataženo, místy déšť se sněhem nebo sněžení. Na východě zpočátku četnější déšť, nad 800 m sněžení. Během dne od západu oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na západní až severozápadní.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Zpočátku polojasno, od západu oblačno až zataženo, místy sněžení nebo déšť se sněhem, ojediněle mrznoucí déšť, postupně ve všech polohách srážky dešťové. Nejnižší noční teploty zpočátku -1 až -5 °C, postupně 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty zpočátku 1 až 5 °C, postupně 5 až 9 °C, v Čechách až 12 °C.

Témata: Počasí Zima