POČASÍ o víkendu? Bouřky jsou jen začátek, hrozí další nebezpečí!

Počasí, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. srpna 2019 17:20 | Aktualizováno: 23. srpna 2019 20:53

Navzdory tomu, že některé předpovědi počasí počítaly s tím, že se v Česku začne ochlazovat, opak bude pravdou. Od víkendu do minimálně poloviny týdne budou Česku sužovat tropy. Teploty vyrostou během dne až na 32 stupňů. Hrozí navíc silné bouřky a lokální záplavy!

Tropy se začnou objevovat už v sobotu. Počasí bude skoro jasné až polojasné, během dne přechodně až oblačné a místy se objeví přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty vyrostou na 26 až 30 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno, místy se opět ukáží přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty vyrostou na 18 až 14 °C, nejvyšší denní teploty na 28 až 32 °C.

V pondělí bude nadále polojasno až oblačno, opět místy s přeháňkami nebo bouřkami. Nejnižší noční teploty zůstanou na 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty se také udrží na 28 až 32 °C.

Od sobotního odpoledne až do noci z pondělí na úterý se v Česku mohou také objevit silné lokální bouřky. Provázet je bude přívalový déšť, který může rozvodnit menší toky a zatopit níže položená místa jako jsou podjezdy či sklepy, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Bouřky mohou být doprovázené vydatnými srážkami s úhrny kolem 40 litrů vody na metr čtvereční. Ojediněle může déšť rozvodnit menší toky a zatopit podchody, podjezdy či sklepy.

Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Lidé by si měli podle meteorologů dávat pozor na nárazy větru, které mohou lámat větve stromů.

Témata: Počasí Bouřky