ZIMA A SNÍH v Česku? Předpověď meteorologů je k pláči!

Zasněžená auta

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. srpna 2019 6:30 | Aktualizováno: 14. srpna 2019 23:15

Dlouhodobé předpovědi počasí ukazují, že s extrémními tropy je pro letošní rok zřejmě konec. V průběhu srpna se ještě několik teplých dní může objevit, jinak se ale dočkáme spíše postupného ochlazování, které bude pokračovat i v dalších měsících. Zima by se navíc letos mohla ukázat brzy.

Jak uvedl server stars24.cz už dříve, Česku se bude do konce srpna pozvolna ochlazovat, slabě se oteplí až na začátku září. Celkově by měly být následující čtyři týdny teplotně v normálu, stejně jako srážkově. Hned druhý zářijový týden se ale zatáhne a teploty během dne spadnou pod 20 stupňů.

Zde se pravděpodobně udrží po zbytek měsíce. Tropického září se tak letos nedočkáme, naopak se podle předpovědi zdá, že poslední zářijový týden proprší a denní teploty se budou pohybovat kolem 15 stupňů, noční kolem 5.

Začátek října by mohl přinést mírné oteplení o pár stupňů, to ale opět nevydrží dlouho. Během druhého říjnového týdne už denní teploty spadnou k 12 stupňům a noční téměř na bod mrazu. Měly by se pohybovat kolem 3 stupňů.

"Po relativně teplejším počasí z posledních týdnů budou teploty pozvolna klesat a již v následujícím týdnu se dostanou k normálu," uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle nich budou teploty pozvolně klesat až do konce srpna, pohybovat se budou kolem dlouhodobého normálu nebo i slabě pod ním. 

Po zbytek měsíce by se denní teploty měly pohybovat kolem 15 stupňů, ke konci pak spadnou na zhruba 10 stupňů. Noční teploty by v závěru října mohly klesnout i na studené 2 stupně.

Dále už sice modely nevidí, podle celoročních odhadů by ale mohl být konec roku relativně teplý. V listopadu by se teploty ještě mohly pohybovat kolem 10 až 15 stupňů.

V prosinci by měly klesnout. Dočkáme se i prvního sněžení, byť na základě zkušeností z předchozích let nelze předpokládat časté sněhové kalamity. Naopak hustá bílá pokrývka může být spíše výjimkou a pravidlem jen ve vyšších polohách.

Témata: Počasí Zima