EXTRÉMNÍ POČASÍ: V Česku udeřilo 15 tisíc blesků! A není konec!

Bouřky 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

12. srpna 2019 19:53 | Aktualizováno: 12. srpna 2019 20:10

Česko se v posledních hodinách ocitlo v zajetí bouřek. Během noci z neděle na pondělí jich meteorologové zaznamenali 15 tisíc, dnes se může situace znovu opakovat.

V neděli i pondělí panuje v Česku pořádně bouřlivé počasí. Meteorologové z ČHMÚ zaznamenali o uplynulé noci zhruba 15 tisíc blesků, nejvíce v západních Čechách. Radost z toho měli třeba amatérští fotografové, naopak ve východních Čechách bouřka několika lidem změnila život.

Jeden z blesků totiž zapálil roubenku v Olešnici na Královéhradecku a oheň nakonec pohltil celou její střechu. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Hasiči se živlem bojovali přes hodinu a půl, škoda se nakonec vyšplhala na milion korun.

Varování před bouřkami platí i pro dnešek. Bouřky by se podle ČHMÚ měly objevit v Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, dále v kraji Vysočina a několika okresech Královéhradeckého a nově i Jihočeského kraje. V jižních Čechách půjde o okresy Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Trhové Sviny a Třeboň.

Zároveň může během celého dneška napršet až 35 litrů vody na metr čtvereční. Déšť může rozvodnit malé toky a zatopit sklepy, vítr by mohl lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat kromě blesků také kroupy, uvedli meteorologové.

Témata: Bouřky blesk Počasí ČHMÚ