Předpověď počasí: Česko sežehne 33°C a jinde bude sotva 20°C! Studená fronta...

Počasí decimuje Česko: Drtivých 33°C a hned vedle sotva 20°C! Studená fronta...

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

10. srpna 2019 14:00 | Aktualizováno: 10. srpna 2019 22:30

Česko hlásí v posledních dnech počasí jako na houpačce, vedra střídají vydatné dešťové přeháňky a zase naopak. Rozmary počasí však spoustě lidí komplikují život, problémy hlásí zemědělci nebo plavci. Naopak houbaři září štěstím.

Zatímco v Praze dnes intenzivně prší, na Moravě mají podle předpovědí meteorologů v odpoledních hodinách teploty vystoupat až k 33 °C. Podobné rozmary letního počasí však mají pro řadu lidí závažné důsledky. 

Problémy hlásí kupříkladu zemědělci pěstující obilí nebo řepku. Ačkoliv první odhady sklizně byly optimistické, nakonec se mluví o ztrátách kolem 30 %. Mohou za to časté dešťové přeháňky a přívalové deště, které žně nezvykle protahují. Vůbec nejhorší je situace na Hané. Mizerná úroda se může brzy projevit na cenách pečiva.

Naopak teplé počasí komplikuje lidem koupání v přírodě. Daří se díky nim zdraví nebezpečným sinicím, které se množí v přírodních koupalištích. Krajské hygienické stanice hlásí stále více míst se zhoršenou kvalitou vody. 

Střídání teplého a deštivého počasí však kvitují houbaři. Poslední dny jim dávají naději, že se v dalších týdnech dočkají většího množství hub, nejpozději pak v září nebo v říjnu. Odborníci však varují, aby lidé sbírali jen ty druhy, které bezpečně a spolehlivě znají.

V dalších dnech dojde k ochlazení na celém území. Nejvyšší denní teploty budou mezi 19 až 24 stupni Celsia, v úterý může být na východě jen 16 stupňů. Na obloze bude podle výhledu ČHMÚ oblačno a místy se objeví přeháňky.

Témata: Počasí zemědělci koupání Houby Bouřky