Počasí ZNIČÍ ČESKO? Vědci poslali lidem nepříjemnou zprávu!

Suché počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. srpna 2019 13:14 | Aktualizováno: 9. srpna 2019 19:50

Z hlediska počasí je na tom Česká republika v posledních letech nejhůře od začátku měření. Nejen, že nás v létě drtí extrémní tropy, ale prohlubuje se také sucho, které zatím většina lidí pociťuje pouze na úrodě a úbytku vodních toků. To se ale podle expertů může brzy změnit!

Bioklimatolog Miroslav Trnka tvrdí, že od roku 2015 do současnosti zažíváme už čtvrtý suchý rok z pěti. Průměrný celkový deficit vláhy je 200 až 300 milimetrů a prohlubuje se hlavně v Čechách. Nejhorší situace je ve východních Čechách, kde za posledních pět let už chybí 500 milimetrů srážek.

Podle něj za tím stojí probíhající změna klimatu, která se projevuje tím, že se zvyšuje teplota, prodlužuje se vegetační sezona, takže rostliny jak v lesích, tak na polích potřebují více vody, současně se vypaří větší množství vody, protože je déle tepleji. Pro Český rozhlas dodal, že méně často voda zůstává ve sněhu, i v zimě je daleko více srážek v podobě deště. 

"I beze změny klimatu jsme se se suchem setkávali, to je součástí přirozené variability klimatu. Pro druhou polovinu 20. století a poslední léta je specifické, že se k této přirozené variabilitě přidal setrvalý klimatický trend, který zvyšuje pravděpodobnost extrémů, jako jsou dlouhé suché epizody a extrémně teplé dny. To se v minulosti také stávalo, ale rozhodně ne tak často jako nyní," upozornil expert.

Posledních sedm let je podle měření portálu InterSucho suverénně nejsušších za celou dobu měření od roku 1803 a situace bude pokračovat. Největší zhoršení sucha experti očekávají v oblasti jihovýchodu území. 

Je ale sucho jen trendem poslední doby? "Podle mě je zajímavé si uvědomit, kolik jsme toho o suchu slýchali před dvaceti lety. Také bylo občas sucho, ale suché roky se po sobě tolik neopakovaly," tvrdí odborník.

Dodal, že nyní se o suchu hodně hovoří a lidé chtějí vidět, že se něco změní. To ale není tak lehké, zejména když většina populace nepociťuje sucho jinak, než jestli bude dobrá úroda, zda usychají stromy v lesích, nebo jestli budou houby. Tlak voličů tedy v tuto chvíli chybí.

To se ale může změnit a sucho může donutit občany jednat, až na ně dopadne tvrději. "Naše infrastruktura nás totiž zatím dokáže před suchem dobře ochránit, nicméně to, co se děje v zemědělství a lesnictví, by nás mělo varovat, že infrastruktura, která byla budována na klima první poloviny 20. století, pravděpodobně nebude stačit na klima 21. století," obává se expert.

Témata: Počasí Sucho