EXTRÉMNÍ POČASÍ z Afriky! Evropu zasáhnou čtyřicetistupňová vedra, potrvají týden!

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. srpna 2019 5:00

Evropa očekává další vlnu veder z Afriky. Na Apeninský poloostrov dorazí v pátek, potrvá přes víkend a list La Repubblica varuje zejména před sobotními teplotami 38 až 40 stupňů. Na teploty až 40 stupňů turisty v Řecku upozorňuje agentura DPA. Vlna veder zde nastoupí také v pátek a potrvá nejméně týden.

Vysoké teploty mohou podle serveru windy.com v následujících třech dnech trápit také Španělsko, jih Francie a Balkán.

Deník La Repubblica píše o létě extrémů - sever země dosud sužovaly prudké deště, kvůli kterým bylo evakuováno 140 lidí. V obci Casargo u Comského jezera se záchranáři musí vypořádat se záplavou bahna. V celé Lombardii se monitorují vodní toky. Ve městě Bolzano napršelo za 20 minut 27 mililitrů vody.

Do severozápadní Evropy počínaje pátkem dorazí z Atlantiku bouře, která se přežene Británií, Francií, Belgií, posléze Dánskem a Norskem, Německem ze severozápadu na jihovýchod a v sobotu i Českou republikou. Podle deníku La Repubblica budou bouři doprovázet větry o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu.

Silný déšť a vítr způsobily řadu škod v noci na dnešek také v sousedním Slovensku, kde hasiči museli zasahovat na bezmála 200 místech. V Trnavském kraji poničily padající větve a stromy autobus a několik vozů.

V Bratislavském kraji hasiči museli čerpat vodu z řady sklepů. Vítr porážel stromy a strhával střechy. Na několika místech, zejména na západě země, bylo kvůli popadaným kmenům přerušeno železniční spojení.

Témata: Počasí