Maminka na Děčínsku zemřela po zásahu bleskem! Silné bouřky v Česku hrozí i dnes!

Bouřky

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

7. srpna 2019 10:18 | Aktualizováno: 7. srpna 2019 10:25

Bouřky způsobily v Česku pořádné problémy! Blesk ve Vysoké Lípě nad Jetřichovicemi na Děčínsku v úterý zasáhl ženu a tři nezletilé dívky. Žena, kterou se podařilo po zásahu oživit, zemřela v nemocnici. Tři nezletilé dívky jsou v dobrém zdravotním stavu, ale zůstávají v ústecké Masarykově nemocnici. Podle meteorologů budou bouřky pokračovat i dnes!

Blesk ve Vysoké Lípě nad Jetřichovicemi na Děčínsku zasáhl v úterý odpoledne čtyři osoby. Žena utrpěla vážná zranění se zástavou oběhu. "Okamžitě vzlétl vrtulník a vyjely sanitky. Vrtulník ale na místo nedolétl, kvůli bouřce se musel vrátit na základnu do Ústí," řekl mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník.

Ženu tak oživovali laici a v resuscitaci pokračovali po příjezdu záchranáři. "Resuscitace byla úspěšná, žena byla oživena a převezena do ústeckého traumacentra," uvedl Voleník.

Dvě dívky utrpěly vážná zranění, jedna lehké, všechny tři sanitky převezly do ústecké nemocnice na dětské oddělení. "Všechny tři dívky jsou v dobrém zdravotním stavu, zůstávají ale v péči zdravotníků dětské kliniky ústecké Masarykovy nemocnice. Ženě se bohužel život nepodařilo zachránit," uvedl Chrástecký.

V Olomouckém kraji museli hasiči odčerpávat vodu ze zatopených sklepů a odstraňovat spadlé stromy.  Nejvíce zásahů měli na Přerovsku, Prostějovsku a částečně na Olomoucku, celkový počet zásahů přesáhl 40. Bouřka nejvíce potrápila obyvatele Týna nad Bečvou a nedaleké Lhoty.

V pohotovosti jsou hasiči také dnes, výstraha Českého hydrometeorologického ústavu upozorňuje na velmi silné bouřky  odpoledne a večer. Očekává se ojedinělý výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami.

„Od středečního do čtvrtečního rána spadne v ČR 0 až 15 mm, v bouřkách v Čechách ojediněle kolem 30 mm, na Moravě a ve Slezsku kolem 40 mm srážek. V kombinaci bouřek a deště může na některých místech spadnout ojediněle 40 až 70 mm,“ varuje ČHMU.

Lidé by měli kvůli výstraze zabezpečit okna, dveře, skleníky a volně položené předměty, opatrnost na místě je i při řízení vozidla v bouřce.

Témata: Počasí Bouřky Hasiči