Počasí ZEŠÍLÍ? Ženou se bouřky, kroupy, povodně i tornáda, varují meteorologové!

Bouřky, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. srpna 2019 15:32 | Aktualizováno: 6. srpna 2019 22:33

Velkou část Česka dnes odpoledne a v noci ojediněle zasáhnout silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem. Jinde v Evropě navíc hrozí i povodně nebo dokonce tornáda!

Dnešní bouřky, které meteorologové očekávají ve všech krajích s výjimkou Ústeckého, Královéhradeckého a Libereckého, mají doprovodit poryvy větru o síle až 70 kilometrů v hodině a spadnout při nich může kolem 30 milimetrů srážek. V noci srážky částečně přejdou do deště, který bude ojediněle vydatnější, uvedli meteorologové.

Ve středu dopoledne bouřková činnost utichne, odpoledne ale opět zesílí, přičemž největší intenzity má dosáhnout ve východní polovině území. V jižní polovině Čech opět s krátkodobými úhrny srážek kolem 30 milimetrů a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině.

Na Vysočině a v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji budou bouřky ještě silnější. Při přívalovém dešti může spadnout kolem 40 milimetrů srážek, vítr v nárazech může dosáhnout až rychlosti 90 kilometrů v hodině a můžou padat až dvoucentimetrové kroupy.

Vítr může lámat větve a vyvracet stromy, lze tedy očekávat škody na majetku, výpadky proudu nebo problémy v dopravě. Lidé by se měli mít na pozoru také před blesky a úrazy od padajících nebo poletujících předmětů. V noci na čtvrtek budou bouřky postupně slábnout, do rána ale může ojediněle spadnout až 70 milimetrů srážek. 

Bouřky ale nehrozí jen v Česku. Přeženou se přes Německo, Rakousko, Francii další státy, v nichž místy hrozí povodně i tornáda. Ty jsou ale v Evropě spíše ojedinělým jevem. 

Část Evropy také nadále trápí vysoké teploty, které místy dosahují téměř 40 stupňů. Podle meteorologů sužují spíše jižní a západní pobřežní státy Evropy a do střední Evropy už taková vedra neproniknou. 

Témata: Počasí Bouřky