VÝHEŇ v Česku! Naměřili 36 stupňů!

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. července 2019 19:15

Vedra byla dnes opět na řadě míst v Česku mimořádná, rekordy padly téměř na třetině dlouhodobě měřících meteorologických stanic. Nejvyšší teploty byly ve Stříbře na Tachovsku a Kuchařovicích na Znojemsku, kde bylo shodně 35,8 stupně. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Teplotní rekord pro 26. červenec byl překonán i na příbramské stanici, kde původní rekord pocházel z roku 1895. Dnešní teplota 34,6 stupně Celsia přesáhla původní maximum o více než jeden stupeň.

Další letitý rekord padl v Průhonicích u Prahy, kde dnes naměřili meteorologové 34,3 stupně. Předchozí rekord z roku 1947 činil 32,8 stupně.

Teplota 35,8 stupně zaznamenaná ve Stříbře zase pokořila v Plzeňském kraji více než půl století starý teplotní rekord pro 26. červenec za celý region. Dosud nejvyšší teplota pro tento den v kraji pocházela z roku 1962 z Nepomuku, kdy tam meteorologové naměřili 35,2 stupně.

V sobotu v Česku sice rtuť může vystoupat opět nad tropickou třicítku, ale meteorologové očekávají bouřky, které přinesou ochlazení. Nejsilnější budou bouře podle ČHMÚ na jihozápadě republiky. Ojediněle je budou doprovázet přívalové srážky, kroupy a nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu

Témata: Počasí Teplotní rekordy