POČASÍ: Vedro se nevzdá ani v pátek! Kde bude úplně nejhůř?

Osvěžení, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

25. července 2019 12:53

Meteorologové prodloužili výstrahu před vysokými teplotami až do pátku. Tropických 30 stupňů dnes odpoledne teploty překročí na většině území ČR, v Čechách může být až 34 stupňů Celsia. V pátek podobně vysoké teploty zasáhnou zejména západ země. O víkendu by se mělo mírně ochladit. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha meteorologů dnes není vyhlášena pouze na severovýchodě země. Naopak v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji a částech krajů Ústeckého, Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. V pátek odpoledne bude tato výstraha už pouze v Plzeňském a Karlovarském kraji. Na dalších místech je ale výstraha s nízkým stupněm nebezpečí.

Ve středu padly teplotní rekordy na třetině stanic ze zhruba 150, které měří 30 a více let. Nejtepleji bylo v Kopistech na Mostecku, kde meteorologové naměřili 35,4 stupně Celsia. Přes 35 stupňů bylo ještě v Teplicích a v Ústí nad Labem-Vaňově.

O víkendu teploty mírně klesnou, nejvyšší denní by měly vystoupit na 27 až 31 stupňů Celsia. Místy se také objeví přeháňky a bouřky, ojediněle i silné.

Podle meteorologů jsou teploty výrazně přesahující 30 stupňů velmi vysokou zátěží na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim, pít hlavně neslazené nealkoholické nápoje a kombinovat je s minerálními vodami. V poledních a odpoledních hodinách by měli omezit fyzickou zátěž.

Meteorologové také doporučují omezit pohyb na přímém slunci, hodnoty UV indexu budou odpoledne velmi vysoké. Je proto vhodné nosit pokrývku hlavy, sluneční brýle a chránit pokožku.

Lidé by také neměli nechávat děti nebo zvířata na přímém slunci, zejména v zaparkovaných autech.

Témata: Počasí ČHMÚ Léto Teplotní rekordy