Budou Vánoce na sněhu? Máme nové informace

Krkonoše

Autor: Jan Novák, stars24.cz

16. prosince 2017 5:28

Vánoce klepou na dveře a řada Čechů netrpělivě očekává trvalejší sněhovou pokrývku. Podle meteoroložky Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress se jí ale letos nedočkáme a svátky tak budou opět "na blátě". V rozhovoru pro stars24.cz ale prozradila, kdy se dočkáme intenzivnějšího sněžení.

V letošním roce se zasněžených Vánoc nedočkáme. Alespoň ne v nižších polohách, sníh se totiž udrží pouze na horách. Během svátků nás tak čekají teploty vysoko nad nulou, zlomí se to až v lednu.Tehdy by podle meteoroložky Honsové mohla Českou republiku pokrýt trvanlivější sněhová přikrývka.

Česko během posledních týdnů několikrát pokryl sníh, přes den se ale teploty stále drží nad nulou. Můžeme do konce roku očekávat výraznější ochlazení?

Podle výhledu počasí do konce roku to vypadá, že počasí bude hodně proměnlivé, ale výrazné delší období mrazů zřejmě nepřinese. Nicméně na horách sněžení očekáváme i nadále.

Čeká nás příští týden nějaký teplotní zvrat?

Tak výrazné skoky jako v tomto týdnu (kdy například v úterý bylo ráno na Ostravsku až 13 °C a za 24 hodin tam byla nula), neočekáváme. Nicméně se bude postupně oteplovat a vánoční víkend přinese až 7 °C.

Kdy můžeme očekávat trvanlivější sníh i v nižších polohách?

Budeme si muset počkat do ledna. Právě první měsíc roku je podle statistik v nížinách nejbohatším měsíce na počet dnů se sněžením – pohybuje se až na 15.

Za 10 dní nastanou Vánoce. Budou spíše na sněhu, nebo na blátě?

V nížinách opět na blátě. Ale v horských oblastech budou podmínky pro lyžování velmi dobré.

Změní se nějak situace během prvního a druhého svátku vánočního, případně během celého týdne?

Zatím to vypadá, že vánoční svátky budou deštivé s teplotami až na 8 °C, poté se přece jenom bude mírně ochlazovat a sněžit od středních poloh.

Hrozí, že by se mohli řidiči letos potýkat s náledím?

Právě proměnlivé počasí, kdy teploty v noci klesají pod bod mrazu a v odpoledních maximech se pohybují nad bodem mrazu a prší, nahrává tvorbě náledí a zmrazků na silnicích. Řidiči tak musí být velmi opatrní. 

Témata: Zima sníh Vánoce Dagmar Honsová