Nová předpověď počasí vše mění! Extrémní tropy, a pak...

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. července 2019 6:30 | Aktualizováno: 21. července 2019 11:43

Jak server stars24.cz informoval v sobotu, do Evropy dorazila z Afriky vlna veder. Teploty podle meteorologů vystoupají až na 34 stupňů, pak ale přijde radikální změna. Zatímco ještě včera meteorologové předvídali, že tropy jen tak neskonči, nyní se zdá, že zbytek léta bude přece jen chladný.

V České republice se podle dlouhodobé předpovědi meteorologů měly od neděle do čtvrtka teploty pohybovat v rozmezí 27 až 29 stupňů; v dalších třech dnech by měly vystoupit až na 31 stupňů.

Odborníci varují, že horké počasí také mělo přetrvat po zbytek léta. "Nynější dlouhodobá předpověď ukazuje, že Evropa bude do konce léta většinou zakoušet mimořádné vedro," řekl serveru Euronews klimatolog Michael Mann.

Nová předpověď ale ukazuje, že bude vše jinak. Přelom července a srpna bude ještě více teplý a suchý, příští týden rtuť vystoupá až na 34 stupňů. V dalších týdnech se sice objeví bouřky, ale celkový objem srážek bude i přesto podprůměrný.

Podle měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), budou následujících 14 dní teploty dokonce vyšší než obvykle, podle přesnější krátkodobé předpovědi může po celý příští týden rtuť dosahovat až k tropickým třicítkám a koncem týdne budou nejvyšší teploty mezi 29 až 34 stupni Celsia.

Začátek srpna ale přinese ochlazení. Teploty by měly stoupat pouze na 24 °C, a pravděpodobně se ke konci příštího měsíce ochladí ještě více. Pršet by ale ani v srpnu příliš nemělo.

Objem srážek bude během zbytku července a první poloviny srpna naopak pod dlouhodobým průměrem. Sucho bude opět hlavně příštích 14 dní. Pokud se déšť objeví, spadne podle meteorologů často při přeháňkách a bouřkách. V objemu srážek proto budou velké lokální rozdíly. "Předpokládáme tak další postupné zhoršování parametrů sucha," uvedli pracovníci ČHMÚ.

Témata: Počasí Léto