Extrémní počasí: Ze zimy na Česko udeří tropy! Pak přijde pohroma!

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. července 2019 6:30 | Aktualizováno: 14. července 2019 15:43

Po uplynulém chladnějším týdnu se v příštích dnech začne zvolna oteplovat a příští víkend se mají teploty pohybovat okolo tropických 30 stupňů Celsia. Poté se ale prudce ochladí a přiženou se deště!

Mírně nadprůměrné teploty mají vydržet i poslední červencový týden, ale začátkem srpna se znovu ochladí. Pršet moc nebude, víc srážek očekávají meteorologové až v první dekádě srpna. Vyplývá to z týdenní předpovědi a aktuální měsíční prognózyČeského hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Teplotní výkyvy z posledních týdnů budou pokračovat i v následujícím období. Po relativně chladnějšímu týdnu, který právě končí, budou teploty pozvolna stoupat a již v následujícím týdnu se dostanou k normálu. Poslední týden v červenci pak přinese i lehce nadprůměrné teploty," uvedli dnes meteorologové. Začátek druhého prázdninového měsíce se ochladí a teploty budou zřejmě podprůměrné.

Do konce července bude pršet méně, než bývá v tomto období roku běžné. "O něco více srážek se očekává v první srpnové dekádě. Období od 15. července do 11. srpna by ale mělo být jako celek srážkově podnormální," konstatuje dlouhodobý výhled počasí.

Průměrná teplota v tomto období je 18,7 stupně Celsia, údaje se sledují od roku 1951. Druhá polovina července a začátek srpna v Česku za tu dobu nejchladnější v roce 1987, kdy bylo v průměru 15,6 stupně. Nejvyšší průměrnou teplotu 22,5 naměřili meteorologové v roce 1994.

Témata: Počasí