Extrémní počasí napříč Evropou: Tropy a bouřky, kolem Česka padá sníh

Bouřky, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. července 2019 20:24 | Aktualizováno: 13. července 2019 23:43

Evropa se v posledních dnech potýká s extrémními výkyvy počasí. Zatímco v jedné části kontinentu se lidé potí a zchladí je prakticky jen vydatné bouřky, jinde hlásí meteorologové nečekanou sněhovou nadílku.

Pokud se náhodou chystáte na cestu po celé Evropě, zabalte si plavky, ale i zimní bundu. Počasí na starém kontinentu je totiž momentálně plné extrémních výkyvů a meteorologové prakticky v každé zemi před něčím varují.

Kupříkladu výstrahy před bouřkami momentálně platí snad ve všech zemích na pobřeží Středozemního moře, konkrétně jde o Řecko, Chorvatsko, Itálii nebo Španělsko. Pro Pyrenejský poloostrov navíc platí varování před extrémně vysokými teplotami.

Před bouřkami varují meteorologové také ve Francii, Německu nebo Rakousku. Právě u našich jižních sousedů se však musejí potýkat i se sněhovou nadílkou. Na ledovci Kaunertal vrstva čerstvého sněhu zasypala stavbu nové lanovky.

Vločky zpozorovali lidé i na východ od našich hranic na Slovensku. Místní zaskočil sníh například na Lomnickém štítu. Naopak ve Skandinávii, konkrétně ve Finsku a Norsku, kde bychom očekávali spíše nižší teploty, hrozí nebezpečí lesních požárů.

Témata: Počasí evropa Bouřky sníh