Počasí ZEŠÍLELO! Česko zasáhnou další supertropy, ve Francii je 45 stupňů!

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. června 2019 16:35 | Aktualizováno: 28. června 2019 18:02

Českou republiku v neděli opět zasáhnou velká vedra. Odpolední teploty vystoupají až na 35 stupňů Celsia, v Čechách může být místy i 37 stupňů. Výstraha platí v celé zemi od nedělního poledne. Teplo bude i v pondělí.

"Tlaková výše ustoupí ze střední Evropy k jihovýchodu. Po její zadní straně k nám bude proudit v neděli a zpočátku i pondělí velmi teplý vzduch od jihu až jihozápadu," uvedli meteorologové. V Praze, ve středních a jižních Čechách, v Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji a v částech Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje je výstraha dokonce s vysokým stupněm nebezpečí.

Vedro může znamenat velmi vysokou zátěž na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a více pít zejména neslazené nealkoholické nápoje. Je vhodné také omezit tělesnou zátěž, odpoledne nepobývat na přímém slunci a nenechávat děti a zvířata v zaparkovaných autech.

Meteorologové varují, že vlivem velkého tepla mohou být poškozeny například koleje, což může způsobit problémy v dopravě.

Velká vedra zasáhla Česko už v týdnu, středa byla zatím nejteplejším dnem roku. Padl také nový rekord pro měsíc červen, když v Doksanech na Litoměřicku naměřili 38,9 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2000 bylo o 0,7 stupně nižší. Teplotní maxima pro 26. červen padla na více než 90 procentech stanic, které zaznamenávají teplotu alespoň tři desetiletí.

Ve Francii naměřili 45 stupňů

Aktuální vlna veder ve Francii posunula absolutní teplotní rekord pro tuto zemi nad hranici 45 stupňů. Necelou hodinu poté, co bylo překonáno maximum platné od roku 2003, se historické tabulky přepisovaly znovu, když v obci Villevieille nedaleko Montpellieru naměřili 45,1 stupně Celsia. Vlna veder dnes ve Francii vrcholí, tisíce škol kvůli tomu zrušily výuku.

"V 15:00 bylo ve Villevieille 45,1 stupně, poprvé byl ve Francii překročen práh 45 stupňů," napsal na twitteru pracovník francouzské meteorologické služby Météo France Etienne Kapikian. Do dneška představovalo nejvyšší hodnotu naměřenou ve Francii 44,1 stupně Celsia ze srpna 2003.

Lokální historická maxima hlásila řada míst už ve čtvrtek, tak teplo jako dnes ale v zemi galského kohouta nikdy nebylo, napsal web franceinfo. Poprvé kvůli vedru vstoupil v platnost nejvyšší stupeň meteorologické výstrahy, a to v okolí měst Marseille a Montpellier.

"Tato vlna veder je výjimečná svou intenzitou a také tím, jak brzy přišla," řekl novinářům francouzský premiér Édouard Philippe. "Přijali jsme opatření pro ty nejzranitelnější osoby. Ale vzhledem k intenzitě vedra se dnes musí mít na pozoru celé obyvatelstvo," dodal.

Kvůli možnému ohrožení zdraví žáků dnes částečně nebo úplně zrušilo výuku na 4000 francouzských škol. Ruší se i různé kulturní události, úřady rozdávají lahve s vodou a Paříž, Lyon či Marseille zakázaly provoz starších vozidel kvůli znečištění ovzduší, které se při vedrech ještě zhoršuje.

Témata: Počasí Léto