Žhavé počasí prolomilo teplotní rekordy, bylo téměř 39 stupňů

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. června 2019 22:16

Česko má nový teplotní rekord pro měsíc červen. V Doksanech na Litoměřicku dnes meteorologové naměřili 38,9 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2000 bylo o 0,7 stupně nižší. Teplotní rekordy pro 26. červen dnes byly překonány na více než 90 procentech dlouhodobě měřicích stanic, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V Čechách dnes vystoupily teploty většinou na 33 až 37 stupňů, zatímco na Moravě a ve Slezsku bylo zhruba o dva stupně chladněji. Nejtepleji bylo v západních, severozápadních a středních Čechách, uvádí na svém webuČHMÚ.

Kromě Doksan se teploty dostaly přes 38 stupňů Celsia v Plzni-Bolevci. Meteorologové tam naměřili 38,1 stupně.

Přes 37 stupňů dnes bylo v Ústí nad Labem-Vaňově (37,8 stupně), na většině měřicích stanic v Praze nebo například v Teplicích, kde mají po dnešku nový červnový rekord s hodnotou 37,2 stupně Celsia. Teplická stanice přitom měří více než 100 let.

Teplotní maxima pro 26. červen dnes padla na 137 ze 150 stanic, které zaznamenávají teplotu alespoň tři desetiletí. Více než čtvrtina stanic dokonce přepsala svůj dosavadní rekord pro celý měsíc červen.

Rekordy pro 26. červen dnes padly mimo jiné na deseti z celkem 11 stanic s délkou záznamů přesahujících 100 let. Kromě Teplic k nim patří například stanice v Opavě, Přerově, Táboře či na Milešovce. Jedinou "stoletou" stanici, kde rekord odolal, byl v Bystřici pod Hostýnem.

Nový rekord pro dnešní den bude mít s největší pravděpodobností i pražské Klementinum, které zaznamenává teploty nepřetržitě od roku 1775 a kde se dnes odpoledne pohybovala rtuť teploměru kolem 36 stupňů, zatímco dosavadní maximum bylo 35,6 stupně Celsia. Hodnotu ale budou meteorologové ještě upřesňovat, řekla ČTK Jana Hujslová z ČHMÚ.

Absolutně nejvyšší teplota v Česku, která má hodnotu 40,4 stupně Celsia, byla naměřena 20. srpna 2012 v Dobřichovicích u Prahy. Jen o dvě desetiny stupně chladněji bylo koncem července 1983 v pražské Uhříněvsi.

Témata: Počasí Teplotní rekordy