Počasí ŠOKUJE, extrémní vedra neslábnou! Meteorologové nevědí, kdy skončí. Lidé umírají

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. června 2019 5:30 | Aktualizováno: 27. června 2019 15:50

Do jižní, západní a střední Evropy dorazila z Afriky vlna veder, která zejména ve Francii vyvolává obavy, že se bude opakovat situace z roku 2003. Tehdy si v létě vysoké teploty vyžádaly v Evropě několik desítek tisíc životů. Kromě zdravotních problémů panují obavy také z lesních požárů. Teplota se na některých místech jižní a západní Evropy šplhala ke 40 stupňům Celsia a podle meteorologů by v následujících dnech mohla překonat i tuto hranici.

V braniborské obci Coschen, která leží na hranici s Polskem asi 140 kilometrů severně od Liberce, naměřili včera 38,6 stupně Celsia. To je nejvyšší teplota, jakou kdy Německo v červnu zaznamenalo. Padl tak dosavadní rekord 38,5 stupně Celsia z roku 1947, který držela obec Bühlertal nedaleko francouzského Štrasburku. Nejvyšší teplotu v Německu dosud meteorologové evidovali v bavorském Kitzingenu v létě 2015, kdy naměřili 40,3 stupně.

V Česku také padla desítka stoletých teplotních rekordů a meteorologové naměřili také nové maximum pro měsíc červen - v Doksanech na Litoměřicku, zaznamenali 38,9 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2000 bylo o 0,7 stupně nižší.

Kvůli vysokým teplotám omezily úřady v částech Německa maximální povolenou rychlost na některých silnicích. K omezením v dopravě sáhla také Paříž a další francouzská města, která začala zakazovat provoz starších aut či nákladních vozů, které produkují více emisí.

Francie v předchozích dnech opakovaně vyzývala zejména děti a starší lidi, aby ve vedrech zůstali doma. Ministerstvo školství kvůli horku odložilo na příští týden celostátní středoškolské zkoušky, které se měly konat ve čtvrtek a v pátek. Stovky škol a školek po celé Francii zůstanou tyto dva dny zavřené. Od vyhlášení výstrahy pro jih Francie zemřeli na tamních plážích po koupání v moři tři senioři, uvedla na svém webu televize LCI.

Italské ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo na následující dva dny nejvyšší varování pro 16 měst, ve čtvrtek například pro Řím či Florencii, v pátek pro Milán, Turín či Benátky. Očekává se, že na severozápadě země teplota dosáhne až 41 stupňů. Teploty mezi dneškem a pátkem nemají podle deníku La Repubblica obdobu za posledních 100 let. Severně od Janova už naměřili 42 až 43 stupňů.

Teplotní rekord pro červen padl také na západě Rakouska. Už v úterý v Tyrolsku naměřili rekordních 36,7 stupně Celsia, dnes to bylo dokonce 37,5 stupně. Celostátní červnový rekord ale zůstal zatím nepokořen.

Vedro má na svědomí horký vzduch z Afriky, díky kterému současné extrémní teploty neprotnou bouřky ani deště. Naopak do Německa a Francie přinesl jemný pouštní prach. Prach vypadá na obloze jako žlutá mlha a způsobuje problémy alergikům. 

Kdy současná vedra skočí zatím meteorologové nevědí. Světová meteorologická organizace na Twitteru zveřejnila grafiku, podle níž se budou teploty ve střední Evropě pohybovat v dalších dnech okolo až o šest stupňů výše než je průměr. Po celé Evropě se tak bude teplota nadále držet nad 30 stupňů.

Témata: Počasí Léto afrika Francie