HISTORICKÉ VEDRO? Meteoroložka prozradila víc

Dagmar Honsová 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

25. června 2019 5:10 | Aktualizováno: 25. června 2019 6:13

Jaké bude léto v Česku, co se počasí týká? Redakce serveru stars24.cz se ptala meteoroložky Dagmar Honsové, zdali nás čeká teplotně nadprůměrné, tropické léto. Honsová připojila i pár cenných rad pro lidi, kteří se chystají na dovolenou po Česku.

Letní prázdniny se kvapem blíží a nejen děti zajímá, jaké počasí o nich bude panovat. „K českému létu patří jak tropické teploty, tak zatažené dny s deštěm a teplotami pod 20 °C,“ konstatuje pro stars24.cz meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že v našich končinách zpravidla v létě panuje proměnlivé počasí.

Pravděpodobnost teplotně nadprůměrného léta se momentálně pohybuje na 30 %, to však neznamená, že se nedočkáme tropických dnů. „K létu v Česku tropické teploty patří, bez tropické teploty se naposledy obešel rok 1940,“ připomíná meteoroložka, která má několik cenných rad i pro turisty.

„Pokud plánujete dovolenou v tuzemsku na 14 dní, počítejte s tím, že si musíte zabalit jak plavky, tak teplejší oblečení. I během léta se počasí v průměru mění každé 4 dny, takže počítat s tím, že celých 14 dní bude svítit slunce, nemůžeme,“ vysvětluje Honsová.

Jediné, o co mohou meteorologové opřít dlouhodobou předpověď počasí, jsou historická data. „Podle statistik bývá nejstabilnější počasí na přelomu července a srpna a také na konci léta. Poslední srpnová dekáda ale už často přináší studená rána kvůli prodlužujícím se nocím. Naopak nejvíce proměnlivé a na srážky bohaté počasí přináší Medard a první červencová dekáda,“ líčí odbornice na počasí.

K překonání historického teplotního rekordu (40,4 °C v Dobřichovicích, srpen 2012) však může dojít už tento týden. „Není vyloučené, že absolutní rekord padne už tuto středu, tj. 26. června, ale ani to nelze s předstihem 48 hodin stoprocentně tvrdit,“ dodává Honsová.

Témata: Počasí Dagmar Honsová Léto