Počasí v Itálii: Kdy se vyplatí jet na dovolenou?

Počasí v Itálii: Kdy se vyplatí jet na dovolenou?

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. června 2019 6:30

Toskánsko, Rimini nebo Benátky. Oblíbené destinace dovolenkářů i letos zaplaví tisíce českých turistů. Někteří se odhodlají na cestu autem, jiní vyrazí autobusem, a další v pohodlí letadla. Jedno ale budou mít všichni stejné. Tamní počasí, které je v posledních dnech neúprosné.

Meteorologové už dříve varovali před cestami do Itálie na začátku června. Slibovali déšť, přeháňky a místy i bouřky. Už druhý červnový týden se ale mělo ukázat sluníčko, které jen výjimečně zastíní mraky.

A to se také ukázalo. Zejména střední a jižní Itálii budou navíc už za několik dní spalovat tropické teploty sahající až ke 37 stupňům. Ty se udrží na jihu a západě Itálie až do začátku července, zatímco na východě a severu v oblasti Benátek bude zhruba o 3 až 5 stupňů méně.

Ti, kteří vyrazí na dovolenou na začátku prázdnin, se tak mohou těšit na jasno či skoro jasno, srážek by mělo spadnout jen minimum a to převážně v prvním červencovém týdnu.

Během druhého týdne se mírně ochladí na "pouhých" 30 stupňů, následně ale teploty opět porostou na jihu a západě až ke žhavým 35 stupňům, zatímco na východě a severu se udrží kolem tropické hranice. Tam se podle předpovědi portálu AccuWeather.com udrží až do konce měsíce, kdy se zejména na střední Itálii snesou bouřky.

Srpen bude na počasí poměrně jednotvárný. Teploty by měly dosahovat 30 až 35 stupňů bez výraznějších výkyvů či bez větší oblačnosti. Samozřejmostí jsou občasné bouřky, větší deště ale zatím meteorologové neočekávají.

Témata: Počasí Itálie