MAPA počasí: VÝSTRAHA pro celé Česko! Tropy, prudký déšť, bouřky a kroupy! Zajistěte okna!

Bouřky 2

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

10. června 2019 14:25 | Aktualizováno: 11. června 2019 0:30

Do Česka během poledne dorazil vydatný déšť. V průběhu odpoledne a večera hrozí i silné bouřky a krupobití, podobné počasí navíc bude na našem území přetrvávat až několik dní. Podle meteorologů navíc hrozí i prudký vítr, a velmi vysoké teploty, vydali proto výstrahu pro celé Česko a lidem radí, aby zabezpečili okna.

Meteorologové původně vydali výstrahu před silnými bouřkami pro Prahu, Středočeský kraj, Liberecký, Ústecký, Karlovarský a Plzeňský, a to od dnešních 18:00 hodin až do 3:00 hodin v noci.

Tu následně změnili a posunuli. Nově platí navíc i pro Královehradecký, Jihočeský, Pardubický kraj a Vysočinu, a to od dnešních 18:00 hodin až do 3:00 hodin v noci.

Další výstraha platí pro Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj od úterních 14:00 až do 03:00 v noci. Tentokrát hrozí vysoký stupeň nebezpečí. Přívalový déšť může podle meteorologů zatopit níže položená místa sklepy. Nárazy větru pak mohou lámat větve. Lidé by měli zajistit okna, dveře a volně položené předměty na zahradě. Řidiči musí být opatrní.

Téměř pro celou Českou republiku vyjma severních Čech, západních Čech a jižních Čech, navíc bude platit i další výstraha, tentokrát před vysokými teplotami. Ta vstoupí v platnost v úterý ve 14:00 a potrvá až do odvolání.

Teploty od úterý porostou, v noci na 18 až 14 °C, během dne pak na 28 až 32 °C. I ve středu a ve čtvrtek zůstanou teploty velmi vysoké, dosáhnout mohou až na 33 °C. 

Ve středu i ve čtvrtek navíc mohou přeháňky a bouřky pokračovat. Zejména na Moravě a ve Slezsku mohou být silné. V Čechách by se mělo mírně ochladit až v pátek, na Moravě a ve Slezsku ochlazení zatím meteorologové neočekávají.

Témata: Počasí Bouřky Déšť