Počasí | Bouře v Česku pokračují: Západ Moravy v ohrožení. Hasiči v akci

Bouřky, ilustrační fotografie

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

7. června 2019 7:13

Silné bouřky provázené přívalovým deštěm ještě Česko úplně neopustily. Až do dnešních 6:30 je v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pro většinu Olomouckého a část Jihomoravského kraje.

Stejné varování se týká také Kralicka a Kroměřížska. Na jihu Čech je po čtvrtečních deštích stále rozvodněná Blanice. U Podedvorského Mlýna na Prachaticku platí druhý stupeň povodňové aktivity, vyplývá z vodohospodářského informačního portálu ministerstva zemědělství.

Přes Jihomoravský a Olomoucký kraj postupuje k východu až severovýchodu velmi zvolna pás velmi silných bouřek. Stále je proto riziko rozvodnění malých toků a zatopení níže položených míst, například sklepů.

Varování meteorologů platí do dnešních 6:30 pro celý Olomoucký kraj s výjimkou okresů Lipník nad Bečvou a hranice. Stejné varování je v platnosti také pro Králíky v Pardubickém kraji, Kroměřížsko a východ Jihomoravského kraje.

Ve čtvrtek večer zvedl silný déšť hladiny řek zejména na Vimpersku. Přes noc se situace zklidnila, a dnes kolem 5:30 platil druhý povodňový stupeň už jen na Blanici u Podedvorského Mlýna na Prachaticku. Prvního, tedy nejnižšího povodňového stupně dosahovala ráno Blanice v Bavorově a u Blanického mlýna na Prachaticku. První stupeň platil i na teplé Vltavě v Lenoře.

Přívalový déšť v noci na dnešek zatopil rodinný dům v obci Bílsko na Strakonicku. Hasiči z něj museli evakuovat dva lidi, kterým starosta nabídl náhradní ubytování. Na řece Blanici voda na dvou místech překonala první stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

"V souvislosti s bouřkou zasahovali hasiči v Jihočeském kraji u téměř čtyř desítek událostí. Především se jednalo o období od čtvrtečních 19:00 do půlnoci. Nejčastěji jsme museli čerpat vodu ze sklepů," řekla ČTK mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Bouřka a přívalové deště zasáhly ve čtvrtek vpodvečer a v noci prakticky celý kraj. Hasiči kvůli tomu mimo jiné čerpali vodu z ucpaných kanálů nebo odklízeli bahno ze silnic. V Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku navíc vyprošťovali dva lidi, kteří s autem uvízli ve vodní laguně.

Kvůli vydatným jednorázovým srážkám stoupla i hladina řek. Nejvíce se to projevilo na Blanici, kde měřící stanice na Prachaticku Blanický mlýn a Podedvory po ránu evidují první stupeň povodňové aktivity. Na obou místech už hladina klesá. V Podedvorech navíc na pár hodin po půlnoci výška vody překonala i druhý stupeň povodňové aktivity.

Témata: Počasí Bouřky