Počasí: Česko zasáhnou velmi SILNÉ BOUŘKY! Pozor na kroupy a vysoké teploty

Bouřky, ilustrační fotografie

Autor: Jan Novák, stars24.cz

5. června 2019 12:36 | Aktualizováno: 5. června 2019 15:07

Meteorologové ČHMÚ varují před prudkou změnou počasí v Čerské republice. Varují před vedrem, které mají v některých místech ČR ve čtvrtek vystřídat silné bouřky.

"Před zvlněnou studenou frontou k nám proudí teplý vzduch od jihozápadu. Teplota ve středu v dolním Polabí, v Poohří a na Plzeňsku vystoupí na 30 až 33 °C. Ve čtvrtek během dne bude zvlněná studená fronta postupovat přes ČR k severovýchodu. Na frontě se vytvoří přeháňky a místy bouřky, i silné, doprovázené zejména přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, ojediněle kroupami," varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Varování před horkem platí od středečního poledne do středeční osmé hodiny večer pro části Středočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje - jmenovitě pro oblasti v okolí velkých řek.

Silné bouřky podle výstrahy dorazí do Česka ve čtvrtek dopoledne. Výstraha platí od 11 hodin do pátečních čtyř hodin ráno pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj.

Se zpožděním dorazí bouřková fronta do Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského kraje a na Vysočinu - výstraha tu platí od čtvrteční 14. hodiny rovněž do druhé poloviny noci ze čtvrtka na pátek.

Ve čtvrtek v šest hodin večer se bouřky přesunou na Moravu a do Slezska a zasáhnou podle ČHMÚ Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Přívalový déšť s možností zatopení níže položených míst, sklepů apod. Nárazy větru způsobující lámání větví stromů, možné škody na majetku a elektrickém vedení. Nebezpečné podmínky pro chodce a pro řízení motorových vozidel. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu padajícími a poletujícími předměty a zásahu bleskem. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Témata: Počasí Bouřky