Děsivá předpověď počasí: Zkazí nám dovolenou chladné a deštivé léto?

Děsivé počasí kazí Čechům plány! STUDENÉ LÉTO a sníh...?

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. června 2019 4:10 | Aktualizováno: 1. června 2019 13:00

Česká republika má zimu za sebou a řítí se na nás letní teploty! Meteorologové ale neočekávají tak časté a silné tropy, které nás trápily loni. Naopak předpokládají, že léto bude chladnější a deštivější. A podzim přijde dříve než v posledních letech, což může zkazit plány těm, kteří si dovolenou plánovali až na září.

Modely ukazují, že letní dny mohou opanovat Česko už od června. Teploty by ale ještě neměly stoupat přes 30 °C. Přesto se dočkáme výraznějšího oteplení a menšího množství srážek.

V případě července by v maximech teploty mohly dosahovat 38 °C, v průměru se ale budou pohybovat kolem 30 °C. V srpnu by pak měla být situace podobná.

Tropických dní se ale možná dočkáme o něco méně než v červenci. Přesto by dny s teplotami přesahujícími 35 °C neměly být až takovou výjimkou. Ke konci měsíce se ale ochladí a dorazí bouřky, což teplotní průměr poměrně zkazí.

Tropické dny neopustí Česko ani v září, kdy se ještě dočkáme teplot kolem 30 °C, ale zřejmě už jen výjimečně. Začně se postupně ochlazovat a v říjnu by teploty měly dosáhnout maxima kolem 20 °C.

V listopadu by se podle dlouhodobých předpovědí teploty ještě měly pohybovat kolem 15 °C, zřejmě ale začnou rychle klesat.

Témata: Počasí Podzim