TEPLOTNÍ ŠOK! Hřejivé letní počasí s bouřkami, ale potom...

Počasí

Autor: Jan Novák, stars24.cz

30. května 2019 11:31 | Aktualizováno: 30. května 2019 13:32

Po dvou těžce deštivých týdnech se zbavíme nejen vydatných srážek, ale i chladného počasí. Vše ze dne na den. Zatímco ve čtvrtek teploty ráno dosáhly ještě téměř bodu mrazu, o víkendu bude až 30 stupňů!

Na naše území se postupně rozšíří tlaková výše od jihozápadu až západu, ale východ našeho území bude zpočátku ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní nad východní Evropou. V pátek bude po jejím severním okraji postupovat k východu okludující frontální systém a bude se nad naším územím rozpadat. Tlaková výše v pondělí postoupí ze střední Evropy dále k severovýchodu. 

Posledním chladným dnem bude podle meteorologů čtvrtek, kdy nejnižší noční teploty klesnou na 10 až 6 °C a v západní polovině Čech místy až téměř k nule a ojediněle se objeví i přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty ale vyrostou na 16 až 20 °C. 

V pátek už se oteplí. Nejnižší noční teploty sice zůstanou na 10 až 6 °C, nejvyšší denní teploty ale vyrostou na teplých 19 až 23 °C. A u toho to rozhodně neskončí!

Naopak si v sobotu užijeme prvních letních teplot. Nejnižší noční teploty porostou na 12 až 8 °C, nejvyšší denní teploty ale dokonce na 20 až 24 °C. 

Neděle přinese téměř tropické počasí. Bude jasno až polojasno a nejnižší noční teploty vzrostou na 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty pak stoupnou na téměř tropických na 27 °C. A příští týden bude ještě tepleji.Blíží se tropy

Během příštího týdne se nad západní Evropou prohloubí brázda nízkého tlaku vzduchu a s ní spojená zvlněná studená fronta postoupí nad střední Evropu.

V pondělí čekejte jasno až polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s.

Témata: Počasí Léto Jaro