Velká předpověď počasí na léto: Kdy si vzít dovolenou?

Letní počasí

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

30. května 2019 8:00 | Aktualizováno: 30. května 2019 9:58

Původní předpovědi meteorologů uváděly, že nás letos čeká jedno z nejteplejších letních období v historii. Nyní se ale zdá, že dojde spíše k opaku. Žhavé léto nás totiž navzdory globálnímu oteplování zřejmě nečeká. Počasí tak bude chladnější, než se očekávalo.

Strmý nárůst tropických dní a teploty dosahující 40 stupňů. I tak některé dlouhodobé předpovědi viděly letošní léto. Jak se ale nyní ukazuje, nebyly naplněny některé podmínky proto, aby k takovým extrémům došlo. Tropy měl totiž kromě globálního oteplování přinést i jev El Niño.

Ten se podle meteorologů z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) sice objevil, a to už v březnu, je ale výrazně slabší, než se očekávalo. Nenaplní se tak nejhorší scénáře klimatologů ze Světové meteorologické organizace (WMO), které připouštěly, že by letošní rok mohl být teplejší, než ten minulý.

Vědci podle The Guardian už neočekávají, že by byl El Niño tak silný jako v roce 2016. "Přesto může v mnoha regionech významně ovlivnit srážkové a teplotní vzorce, což má významné důsledky pro zemědělství a zajišťování potravin a pro řízení vodních zdrojů a veřejného zdraví. Může se také spojit s dlouhodobou změnou klimatu, která podpoří růst globálních teplot," uvedl ředitel WMO Maxx Dilley.

Dlouhodobé předpovědi ale přesto ukazují, že se vysokých teplot letos dočkáme. Nemusely by ale nijak převyšovat průměr. Ostatně jak ukazuje například květen, jejich výskyt by dokonce mohl být podprůměrný. Současné počasí totiž přijde řadě lidí chladné, ve skutečnosti se ale od průměru výrazně neliší. Část populace si pouze za poslední roky zvykla na teplé až horké květnové dny.

Podobná situace může nastat i v létě. Teploty by sice měly přesahovat 30 stupňů a místy se podle meteorologů objeví i tropické teploty nad 35 stupňů, počet takových dní ale může být výrazně nižší než loni a menší, než se původně očekávalo.

Kdy se vyplatí vzít si dovolenou?

Britský portál Accu Weather v dlouhodobé předpovědi počasí zatím ukazuje, že se velké teplotní výkyvy zřejmě konat nebudou. Oblačné až zatažené počasí s dešti by sice mělo s příchodem června ustoupit, teploty ale výrazně neporostou. 

V průběhu prvních týdnů se nepředpokládá, že by nějak markantně překračovaly hranici 25 stupňů. Bude sice polojasno až oblačno, může se ale objevit vítr a a místy i přeháňky.

Mírnějšího oteplení se dočkáme v polovině června, kdy teploty začnou růst až na 27 stupňů, objeví ale za doprovodu zvýšené oblačnosti, srážek a bouřek. 

Ty přetrvají i do začátku července, kdy se navíc ochladí. První prázdninové dny teploty klesnou na zhruba 25 stupňů a navíc se přidá déšť. Mírně se oteplí v polovině druhého červencového týdne, kdy by se mohly objevit tropické dny, nadále by ale mělo panovat polojasné až oblačné počasí.

Bouřkám se nevyhneme ani v posledních dvou červencových týdnech. Teploty navíc porostou až ke 30 stupňům, v závěru července se ale opět ochladí na zhruba 25 stupňů a vrátí se srážky.

O moc lépe nevypadá sni srpen. Ten sice během prvního týdne přinese vyšší až tropické teploty, hned od druhého týdne se ale opět ochladí a kromě bouřek se objeví i přeháňky. 

Poslední dva srpnové týdny se tropy objeví jen výjimečně. Podle dlouhodobé předpovědi se počasí spíše zkazí a ochladí se. Mohou se navíc opět objevit četnější srážky.

Témata: Počasí Léto