Nová výstraha! Počasí bude horší, než se čekalo. Na Česko se řítí větší nebezpečí!

Počasí, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

28. května 2019 13:53

Od včerejšího dne meteorologové varují před vydatnými dešti, které mohou místy přerůst až v povodně. Nová výstraha ale varuje před něčím horším a nebezpečnějším, než jsou prudké lijáky. Celou Moravu a Slezsko zasáhnou silné bouřky!

Výstraha před silnými bouřkami platí pro kraje Vysočina, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský a Pardubický. Ve většina krajů také nadále platí výstraha před vydatnými dešti.

Obě výstrahy jsou v platnosti do dnešní 23. hodiny, není ale vyloučeno, že je meteorologové nezmění či neprodlouží. V Jihočeském a Královehradeckém kraji by se sice bouřky objevit neměly, meteorologové ale varují před vydatným deštěm.

Nejhorší situace bude v okresech Chrudim, Polička, Svitavy, Boskovice, Tišnov a Blansko a v přilehlém okolí. Podle meteorologů zde hrozí povodňová pohotovost a druhý stupeň povodňové aktivity. 

Lidé by se v těchto okresech měli vyvarovat koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí. Neměli by vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Měli by také omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

Výstraha ve zmíněných okresech byla označena druhým nejvyšším stupněm nebezpečí a platí do zítřejší 12. hodiny. Podle situace se ale může změnit a prodloužit.

Témata: Počasí Bouřky Povodně