Počasí čekají velké zvraty! Kdy si vzít v červnu dovolenou?

Počasí, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. května 2019 20:59 | Aktualizováno: 25. května 2019 22:55

Teploty by se v příštích čtyřech týdnech měly v Česku pohybovat v běžných hodnotách. Příští týden sice bude teplotně plný zvratů a objeví se větší množství srážek, v průběhu června by se ale jejich množství mělo pohybovat na úrovni průměru.

Příští týden bude sice teplotně průměrný, mezi jednotlivými dny ale budou radikální zvraty. Teploty budou stoupat v pondělí až na 26 stupňů, naopak ve středu klesnou o více než 10 stupňů. V závěru týdne pak zase až o 10 stupňů vyrostou.

Noční minima se budou pohybovat zpočátku kolem 10 stupňů, i ty ale čeká zvrat. Klesnout mohou až téměř k nule! Příští týden bude srážkově nadprůměrný, napršet může až 31 milimetrů vody na metr čtvereční. 

V pondělí bude nadále oblačno, během dne se ale postupně zatáhne a objeví se déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Večer budou srážky četnější. I v úterý bude převážně zataženo, objeví se další déšť nebo přeháňky, místy i trvalejšího charakteru. Ojediněle se vyskytnou také bouřky. 

Ve středu se počasí zhorší. Bude nadále zataženo a na většině území se objeví déšť nebo přeháňky. Místy budou pokračovat trvalejší srážky. Večer ale dojde k ubývání srážek. Od čtvrtka by se mělo postupně vyjasňovat a přeháňky budou méně četné.

Červen už bude teplotně v normálu s průměrem nejvyšších denních teplot kolem 21 stupňů a nejnižších nočních teplot kolem 10 stupňů. Meteorologové neočekávají nadměrné množství srážek, ani velké teplotní výkyvy.

Průměrná teplota pro období od 27. května do 23. června je 15,9 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2003, kdy průměr činil 19,8 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 13,6 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1974.

Témata: Počasí Déšť