Proč POČASÍ v květnu je tak chladné? Experti mají překvapivou odpověď

Proč POČASÍ v květnu je tak chladné? Experti nabídli překvapivou odpověď

Autor: Jan Novák, stars24.cz

25. května 2019 5:16 | Aktualizováno: 25. května 2019 22:57

V dubnu jste si mohli říct, že letošní léto přišlo nějak moc brzy. Ovšem, když si vzpomenete na loňský velmi teplý květen, tak to, co zažíváme v těchto dnech je studená sprcha. Proč tomu tak je? Meteorologové na to odpovídají dost překvapivě!

Letošní květen je totiž zcela normální. Může se nám sice zdát nezvykle deštivý a chladný, ale opak je pravdou. V několikaletém srovnání totiž letošní květen není ničím výjimečným.

Meteorologové podle televize Nova tvrdí, že právě loňské teploty byly extrémní a v průměru vůbec nejvyšší za posledních 50 let. Ani dřívější roky to nebylo o moc lepší, Češi si ale na extrémy zvykli, a proto se jim letošní květen zdá studený.

Začátek května ale podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) skutečně chladný byl. Teploty se totiž pohybovaly jen okolo 9 stupňů Celsia.

"Mohu potvrdit, že začátek května byl nejchladnější od roku 2001," řekla televizi Anna Valeriánová z ČHMÚ s tím, že zatím není možné určit, jak si bude celý měsíc v historickém srovnání teplot stát.

Při přechodu z dubnových na květnové teploty se 9 stupňů objevuje pohybuje relativně často. Teplejší počasí, které panuje nyní, ale podle televize nakonec průměr letošních květnových teplot zvedne. 

Nedosáhne však takových hodnot, jako v předchozích letech, kdy šlo opravdu o extrémy. Například loni činila květnová průměrná teplota 16,2 stupňů Celsia, což je nejvíc od roku 1969. 

Témata: Počasí Jaro Déšť