NEVINNÝ! Soudy definitivně pochopily, že nemají důkazy v kauze Lukáše Nečesaného!

Lukáš Nečesaný

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. března 2019 13:00 | Aktualizováno: 27. března 2019 22:08

Pražský vrchní soud dnes pravomocně zprostil Lukáše Nečesaného viny z pokusu o vraždu kadeřnice. Případ se stal před šesti lety, královéhradecký krajský soud postupně vynesl pět rozsudků. Mladík nejprve dvakrát skončil ve vězení, kde si odpykal celkem dva roky. Na svobodu se pokaždé dostal díky zásahu Nejvyššího soudu, který poté nařídil výměnu krajského soudního senátu. Ten pak Nečesaného dvakrát osvobodil, s čímž vrchní soud původně nesouhlasil.

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička uvedl, že dnešní rozhodnutí je špatné, ale že vzhledem k procesní situaci neměl lepší možnost. Řekl, že odvolání státní zástupkyně proti zprošťujícímu verdiktu zamítl, přestože její odvolací námitky byly oprávněné.

"Za dané procesní situace nelze vinu obžalovaného prokázat. (...) Nemůžeme nutit soud prvního stupně k tomu, jakým způsobem má hodnotit důkazy. Navíc už jsme to jednou udělali a soud prvého stupně na naše výtky v podstatě nereagoval," podotkl soudce. Doplnil, že i kdyby krajský soud změnil své rozhodnutí, Nejvyšší soud by svůj názor na hodnocení důkazů nezměnil.

Nečesaný při odchodu ze soudní síně stručně řekl novinářům, že se nyní bude věnovat práci a rodině. Jeho advokát Oldřich Chudoba uvedl pro ČTK, že délka soudního řízení byla neúnosná. "Z pozice trvání procesu je dobře, že už to skončilo a že je to definitivní rozhodnutí. Znamená to konec této etapy - musíme počkat na to, jestli bude ze strany státního zastupitelství ještě podáno dovolání," poznamenal. Případnou žádost o odškodnění od státu za dobu strávenou ve vězení prý s klientem zatím neprobíral. "To vůbec není na pořadu dne, řešili jsme úplně jiné otázky," uzavřel.

Obžaloba tvrdila, že někdejší dvacetiletý student gymnázia Nečesaný v únoru 2013 v Hořicích na Jičínsku několikrát udeřil tamní kadeřnici do hlavy polenem a sebral jí přes 10.000 korun. Žena nejprve Nečesaného jako agresora nepoznala, později jej však označila za útočníka. Podle soudních znalců trpěla po útoku výpadky paměti.

"Problémem této věci není, že by byl nedostatek důkazů, ale jejich hodnocení. Máme za to, že v přípravném řízení bylo shromážděno dostatečné množství důkazů, které by v jiné trestní věci pro uznání viny bohatě postačovaly," konstatoval dnes Lněnička, který se na vrchním soudu případům vražd dlouhodobě věnuje.

Krajský soud Nečesaného nejprve dvakrát potrestal 16 lety vězení, vrchní soud mu trest snížil na 13 let. Nečesaný strávil za mřížemi 1,5 roku, poté se po zásahu Nejvyššího soudu dostal na svobodu. Přispěla k tomu stížnost pro porušení zákona, kterou v mladíkův prospěch podala tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Její krok dnes Lněnička zkritizoval. "Postup ministryně byl poměrně nestandardní. Nevyžádala si spis a rozhodla pouze na základě informací, které měla od obhájců obžalovaného," podotkl soudce.

Po nových verdiktech se Nečesaný do vězení na půl roku vrátil, pak se ale znovu dočkal propuštění a výměny senátu.

Vrchní soud s osvobozením mladíka dlouhodobě nesouhlasil. Poslední zprošťující verdikt původně zrušil v neveřejném zasedání už loni v listopadu a nařídil druhou výměnu krajského soudního senátu. S tímto postupem se ovšem neztotožnil Ústavní soud, který v něm viděl porušení práva na spravedlivý proces a na zákonného soudce. Vrchní soud tak nyní musel veřejně rozhodovat znovu.

Témata: Lukáš Nečesaný soudy