Muž střílel na pacienty v nemocnici Královské Vinohrady. Jeden bojuje o přežití

Muž střílel na pacienty v pražské nemocnici. Jeden bojuje o přežití

Autor: ČTK, stars24.cz

9. března 2019 8:28 | Aktualizováno: 9. března 2019 12:52

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady postřelil pacient v noci na dnešek dva lidi. Jeden zraněný byl po střelbě v kritickém stavu a druhý ve stabilizovaném stavu. ČTK to řekl mluvčí policie Jan Daněk. Mluvčí nemocnice Jana Roubalová ČTK potvrdila, že pacienti útok přežili, ale blíže se k jejich stavu a okolnostem střelby nechtěla vyjadřovat. V noci se dnes střílelo i v Rostovské ulici v Praze 10, kde opilý útočník zranil tři lidi. Jejich zranění byla lehká.

Oba incidenty se staly v pátek po 23:00. V nemocnici na hematologické klinice pacient postřelil další dva pacienty, kteří s ním leželi na pokoji. Podle policejního mluvčího pak útočníka odzbrojily zdravotní sestry. Útočník byl zadržen. Zbraň vlastnil podle policie zřejmě legálně. Mluvčí nemocnice se vzhledem k tomu, že se událost stále vyšetřuje, nechtěla incident podrobněji popisovat. "Sestry byly velmi statečné," uvedla pouze.

Ředitel nemocnice Robert Grill Českému rozhlasu - Radiožurnálu řekl, že zvýšit bezpečnostní opatření už nelze. Nemocnice totiž musí být neustále přístupná případným pacientům. "Nemocnice musí být 24 hodin denně a 365 dní přístupná komukoli, kdo může být potenciálním pacientem. Zatím ta bezpečnostní opatření nejsou rozvinuta tak, abychom uměli eliminovat třeba vnos zbraní nebo výbušnin," řekl Grill. Areál tak velké nemocnice s jednotlivými pavilony nelze podle něj "úplně bezpečně utěsnit". Za poslední desítky let jde podle něj o první případ střelby v nemocnici Královské Vinohrady.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru uvedl, že ho noční událost ve vinohradské nemocnici velice mrzí. "Děkuji sestrám za jejich pohotovou reakci a neskutečný projev statečnosti. Smekám před vámi! Doufám, že se stav zraněných pacientů brzy zlepší!" doplnil.

V druhém případě noční střelby v Rostovské ulici ve Vršovicích opilý muž po předchozí hádce postřelil tři lidi brokovnicí. Zranění ale nebyla vážná, řekl ČTK mluvčí zdravotnické záchranné služby Ondřej Franěk. Také v tomto případě byl útočník zadržen. U sebe měl kromě brokovnice i pistoli.

Případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic jsou v ČR spíše ojedinělé, měly už ale i tragické následky. V lednu 2010 dokonce šestatřicetiletý muž, hospitalizovaný na psychiatrické klinice v Praze na Karlově kvůli maniodepresivnímu stavu, zkopal a usmrtil jiného pacienta. Soud mu později nařídil ochrannou ústavní léčbu. Úmrtím, v tomto případě útočníka, skončil v listopadu 2015 také případ, kdy ve Fakultní nemocnici v Olomouci psychicky nemocný muž surově napadl sanitáře. Zemřel poté, co jej zpacifikovali policisté s použitím paralyzéru.

České nemocnice v minulosti zažily také případy střelby, vesměs ovšem bez vážnějších následků. V září 2005 agresivní muž zaútočil v táborské nemocnici na přivolané policisty. Z opasku jednomu vytrhl služební zbraň a šestkrát z ní vystřelil. Nikdo nebyl zraněn. Bez zranění skončily i dva další případy z roku 2014, ve kterých hrála roli střelná zbraň. Nejprve v červnu střílel pacient ostravské fakultní nemocnice, který zbraň sebral pracovníkovi ochranky, podruhé pak v září jen vyhrožoval se zbraní v ruce opilý muž v pražské střešovické nemocnici.

Témata: Střelba v ČR Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Zdravotnictví