Hajloval všude, kde se objevil, k nacismu se hlásil i před policií. Ta s ním rázně zametla!

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. března 2019 16:19

Po evropském kontinentě se v posledních letech opět šíří nebezpečný nešvar. Stále více lidí vyjadřuje obdiv ke zrůdné nacistické ideologii. Jeden „nadšenec“ se nedávno objevil i v Jičíně. Jeho nebezpečné chování ale rázně uťala policie.

Kriminalisté z východočeského Jičína zahájili v těchto dnech trestní stíhání osmadvacetiletého muže, kterého obvinili z přečinu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný se svým jednáním otevřeně hlásil k myšlenkám nacismu. Podobných případů bohužel poslední dobou v Evropě přibývá.

K inkriminovanému případu došlo už v loňském roce. Osmadvacetiletý muž začal kolem dvaadvacáté hodiny v místě svého bydliště, kam se vrátil značně posílen alkoholem, dělat neplechu tím opravdu nejméně vhodným způsobem.

Z okna začal vykřikovat na procházející lidi nacistický pozdrav „Sieg Heil“, pravděpodobně v domnění, že se k němu kolemjdoucí připojí. Zmíněné německé slovní spojení opakoval v každé větě, zároveň zvedal nataženou pravou paži nad úroveň očí.

Některé nájemníky bytového domu navíc otravoval i tím, že jim bouchal do dveří a po celém domě dělal další nepořádek. Nepolevoval ani ve vykřikování neslušných slov a ničil zařízení domu, které mu nepatřilo.

Obyvatelé nakonec na osmadvacetiletého muže zavolali policisty. Agresor však ve svém jednání pokračoval i v přítomnosti hlídky, která jej eskortovala na policejní služebnu. Ač byl spoutaný, nadále se pokoušel zvedat pravou paži a toto jednání doprovázet nechvalně proslulým pozdravem nacistů.

Nepochopitelné chování se může mladému muži pořádně vymstít. Obviněnému totiž v případě prokázání viny hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Témata: krimi Policie ČR Jičín