Exkluzivně: Jak skončil řidič, který hazardoval se životy turistů na dálnici?

Mezinárodní linkový autobus se otáčí přímo na dálnici D8. 2

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

21. února 2019 11:55 | Aktualizováno: 21. února 2019 22:12

Velká tragédie se málem odehrála předminulý víkend na teplické dálnici D8. Riskantní manévr mezinárodního linkového autobusu se naštěstí obešel bez zranění i škod. Redakce serveru stars24.cz zjistila, že řidič, kterému hrozí zákaz činnosti, už přišel o práci.

Nedávný výlet do Berlína se pro několik turistů změnil během chvíle v noční můru. Patnáctimetrový autobus s německou registrační značkou se v neděli 10. února dopoledne začal otáčet přímo na frekventované dálnici D8 nedaleko před tunelem Prackovice. Na palubě bylo v tu chvíli devět cestujících.

Podle fotek, které k případu zpřístupnila ústecká krajská policie, se jednalo o autobus společnosti FlixBus. „Na trase dálkového autobusu z Prahy do Berlína, který provozuje dopravní partner v zastoupení Flixbusu, došlo k situaci, kdy řidič na základě chybných údajů z navigace provedl nedovolený otáčecí manévr,“ potvrdila pro stars24.cz tisková mluvčí společnosti Martina Čmielová.

Celé situace si všimli dispečeři střediska dálniční údržby v Řehlovicích, kteří provoz na D8 monitorují, a vše nahlásili policii. Hlídka kupodivu zastavila autobus na témže místě, kde se řidič otáčel, protože se vozidlo na exitu Velemín vrátilo zpátky do původního směru.

Řidič se na místě podrobil dechové zkoušce, která byla negativní. Ve správním řízení mu za tento riskantní manévr hrozí pokuta až 10 tisíc korun, ale především zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku a 7 bodů do evidenční karty řidiče.

Šofér však pociťuje důsledky svého nepochopitelného jednání už teď. Jak zjistila redakce serveru stars24.cz, muž už pro mezinárodního autobusového dopravce nepracuje. „Naší nejvyšší prioritou je poskytovat bezpečnou přepravu, proto byl s tímto řidičem bezodkladně rozvázán pracovní poměr,“ konstatuje pro stars24.cz mluvčí Flixbusu Čmielová.

Podobná situace se řeší i v opačném gardu. V Německu čelí momentálně obvinění z pokusu o vraždu český řidič kamionu. Důvodem je riskantní předjíždění na silnici B12 v bavorsko-českém pohraničí. Video s nebezpečným manévrem mělo na Facebooku téměř 100 tisíc zhlédnutí, řidič dostal od vsetínské společnosti Mikostar rovněž výpověď.

Témata: krimi Policie ČR Flixbus Dálnice D8