Český Breivik dopaden! Útočit chtěl na náměstí rušného krajského města

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

13. února 2019 15:39

Neměl kamarády, a tak se vzhlédnul ve zbraních a masových vrazích. Jednadvacetiletý mladík budil na sociálních sítích hrůzu, vyhrožoval útokem na zlínském náměstí. Policisté si pro něj naštěstí došli dřív, než k něčemu došlo.

Zlínští krajští kriminalisté vyšetřují v těchto dnech neobvyklý případ jednadvacetiletého muže. Ten na sociálních sítích vyhrožoval, že zabije větší množství lidí a následně spáchá sebevraždu. Vše navíc zdůrazňoval fotografiemi se střelnými zbraněmi, které k příspěvkům doplňoval.

Mladík ze Zlínska vystupoval hned pod několika profily s různými přezdívkami. Na internetu vyjadřoval obdiv k mučení, hromadnému zabíjení i masovým vrahům a hlásal, že má v plánu co nejdřív zabít hodně lidí a následně se zabít přímo na náměstí ve Zlíně.

Muž na sociálních sítích psal, že vražda je jediná věc, která ho na světě přitahuje. Sám se chtěl stát dokonalým strojem na zabíjení, který bude jen čekat na podnět k útoku a poté začne ničit.

Zároveň uváděl, že chce být jako norský masový vrah Anders Breivik, kterého prohlašoval za svůj vzor a veřejně schvaloval jeho zločin, při němž v roce 2011 zemřelo několik desítek lidí. Sympatizoval rovněž s Adolfem Hitlerem a zveřejňoval nacistické symboly. Ačkoliv podporoval i islámský extremismus, sám směřoval výhrůžky k různým etnickým skupinám a národnostem.

Zveřejněné příspěvky byly plné nenávisti, agresivity a výhrůžek násilím. Mladík navíc vyzýval ostatní, aby se k němu připojili a zabíjeli společně s ním. Na sociálních sítích uváděl, že je zklamán a znechucen životem a nemá žádné kamarády.

Kriminalisté se případem zabývají od loňského roku, v zárodku stála upozornění od občanů. Vyšetřovatel už mladíka obvinil hned z několika trestných činů, za které mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody. Vyšetřování případu nadále pokračuje, policie zároveň zdůrazňuje, že i svoboda a anonymita na sociálních sítích má svůj právní rámec a hranice.

Témata: krimi zbraně Policie ČR Zlínský kraj