Poprask v Praze! Uprostřed města vyskákali z kamionu uprchlíci!

Policie zasahuje proti migrantům

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

19. ledna 2019 21:57

Do Německa proudí přes Českou republiku stále více migrantů, k našim sousedům měla pravděpodobně namířeno i trojice mužů, které policisté zadrželi včera na Pražském okruhu. Za posledních několik dní jde přinejmenším o třetí případ.

Telefonní linky pražských policistů včera zahltily telefonáty řidičů z Pražského okruhu. Už krátce před šestou hodinou ranní se na tísňovou linku 158 obrátil jeden z řidičů s tím, že pod plachtou návěsu kamionu zahlédl člověka. Nákladní automobil se v tu chvíli pohyboval ve směru na dálnici D8.

Policisté ihned pojali podezření, že by se mohlo jednat o nelegální převoz migrantů, na linku navíc volali další a další svědci, kteří informaci potvrzovali. Podle jejich informací z dotyčného kamionu vyskočily za jízdy nejméně tři osoby.

Praha: Cizinecká policie prověřuje okolnosti možného převozu běženců v návěsu kamionu. Bližší informace zde: https://t.co/OOo1QCSb3w pic.twitter.com/IN9tftTArV

— Policie ČR (@PolicieCZ) 18. ledna 2019

Strážci zákona tedy příslušný kamion zastavili a provedli následnou kontrolu s negativním výsledkem. Během krátké doby se však trojici mužů podařilo vypátrat a zadržet. Policisté je následně převezli na služebnu, kde učinili další potřebné kroky.

Cizinecká policie následně zahájila vyšetřování celého incidentu, během kterého by se měli objasnit okolnosti. Řidiče se budou ptát na trasu a harmonogram jeho cesty, zajímat je bude i jeho případná role v této věci.

Dalším šetřením bylo zjištěno, že se jedná o osoby afghánské národnosti (ročník narození 1990, 1994 a 2003) bez platného pobytu v ČR. Cizinci policistům potvrdili, že se v návěsu kamionu se srbskou registrační značkou ukryli bez vědomí řidiče a jejich cílem bylo dostat se do Německa, kde chtěli požádat o azyl. Policie tak zahájila řízení ve věci jejich správního vyhoštění.

V poslední době nejde o první podobný incident. Na dálnici D1 v tomto týdnu zadrželi celníci migranta, který se nebezpečně procházel mezi auty. Dalších osm lidí pak objevili v autě uplynulou neděli.

Témata: Praha uprchlíci Policie ČR