Rasistický útok na Afričana v Praze? Politici jsou v šoku!

krimi

Autor: stars24.cz

9. listopadu 2017 18:40

V raze byl napaden muž (36) původem ze západní Afriky, který už 10 let žije v Česku. Údajné pachatele, fanoušky fotbalového týmu Sigma Olomouc, už zadržela policie. Případ ale vyvolal velkou pozornost, okomentovala jej i celá řada politiků.

Útočníci nejprve muže černé pleti uráželi slovně, házeli po něm citrony a poté ho napadli pěstmi, strhli ho ze sedačky a kopali do něj. Napadený muž si stěžuje na to, že mu v tramvaji nikdo nepomohl, po incidentu musel použít tlačítko nouzového zastavení a požádat řidičku tramvaje, aby zavolala záchranáře a policisty.

Nejen samotný útok, ale i nečinnost lidí, kteří útoku přihlíželi, vyvolala u některých politiků hodně bouřlivé reakce. „Jakékoli násilí, rasově motivované obzvláště, je nutné kategoricky odsoudit,“ uvedl například člen předsednictva Zelených Matouš Vencálek. Strana zelených napadenému muži vyjádřila podporu a poděkovala policii za rychlý zásah. „Doufám, že útočníci budou po zásluze potrestáni. Na celé události není smutné a alarmující jen to, že se v naší společnosti stále setkáváme s rasově motivovaným násilím, ale také to, že se mu nikdo z cestujících nepostavil na odpor, a to ani slovem. Nelze si tak nevzpomenout na slova Václava Havla: ‚lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu',“ dodal Vencálek.

„Můžete mít různé názory na migraci. Můžete nesouhlasit s přijímáním uprchlíků, mít strach. Ale je opravdu v pořádku, že se stávají normou útoky na lidi jiné barvy pleti, během kterých se oběti nikdo nezastane?" přidala se Zuzana Schreiberová z Multikulturního centra Praha.

„Muž, který kromě češtiny mluví dalšími šesti jazyky včetně vietnamštiny, žije v Praze deset let. Má doktorát z jedné z pražských univerzit a pracuje jako programátor v nadnárodní firmě. 'Celou tu dobu jsem se snažil začlenit se do společnosti, dva roky jsem třeba jako dobrovolník učil děti ve školce francouzsky,' říká. 'Teď mám pocit, jako by na tom vůbec nezáleželo. Jsem taky zklamaný, že mi nikdo nepomohl. Odmítla mě i většina lidí, které jsem v tramvaji požádal o svědectví.' Pokud si stejně jako myslíte, že rasismus nemá ve 21. století co dělat, napište do komentářů: NE,“ vyzval Čechy na Facebooku lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Pevně věřím, že policie dotáhne vše do konce! Co je ale velmi smutné, že nikdo se ho nezastal, většina lidí, které v tramvaji požádal o svědectví, odmítla a řidička se zprvu divila, proč by měla volat policii a sanitku,“ zdůraznil místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Útok okomentoval také prezidentský kandidát Marek Hilšer. „Tolerance vůči násilí, byť v první fázi mívá "jen" verbální podobu, je přímou cestou do pekel. Útok na cizince v pražské tramvaji je zrůdnost, kterou musíme odsoudit. Neprodleně by se od takového chování měli distancovat především politici, kteří občany straší cizinci nebo na nenávisti vůči jiným dokonce staví svou politickou kariéru!“ varoval.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová podle svých slov prožila obdobnou, i když méně vyhrocenou situaci v metru, která zahrnovala „pouze“ slovní útoky a výhrůžky“. „Chápu strach se ozvat vůči jasné přesile, ale lhostejnost druhých se může někdy naopak týkat nás samých. Požádat řidiče tramvaje o zastavení a přivolat na místo policii, poskytnout policii svědectví... Aspoň tak bych se zachovala v daném okamžiku já, protože jako sama žena, bych si lépe s mužskou převahou asi neporadila. Ale udělat aspoň "něco", považuji za nutné,“ uvedla a sociálních sítích.

„Jsou chvíle, kdy se nestačí koukat do země a doufat, že se situace nějak vyřeší. Nevyřeší. Mrzí mě, jak část společnosti za několik let zhrubla. Tím nemyslím, že by snad všichni začali napadat jinak vypadající lidi, ale takovou tu relativizaci stylem 'Dyť je to klukovina.' nebo 'Určitě to nebylo jen tak',“ komentoval situaci nejmladší český poslanec Dominik Feri (TOP 09).

Útok už odsoudil také premiér Bohuslav Sobotka. „Zásadně odsuzuji jakékoli projevy rasismu. Něco takového je ostudné a naprosto nepřijatelné. Věřím, že incident bude řádně prošetřen a útočníci adekvátně potrestáni," napsal Sobotka na twitteru.

Podobně se vyjádřil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Šokující. Nepřijatelné. Doufám, že to bude dobře a rychle vyšetřeno," uvedl na twitteru. 

Témata: rasismus Praha Policie ČR