Čech nadával na facebooku, hrozí mu za to tři roky vězení!

Facebook

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. listopadu 2018 10:46

Internet, potažmo sociální sítě, má mnoho lidí za prostor, kde je možné vyřknout jakýkoliv názor či nadávku. Opak je ale pravdou. Ve skutečnosti jde o přísně střežená místa, a Čechům za nevhodné chování hrozí i vězení.

Dokládá to případ 40letého muže z Příbramska, kterého policie obvinila ze čtyř trestných činů. Dopustil se jich v komentářích na facebooku, kde nedával a urážel.

Jeho slovní výtky směřovaly k menšinám a muž na internetu dokonce vyzýval k jejich likvidaci. Kriminalisté ho proto obvinili z přečinu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačování práv a svobod člověka a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Muž byl podle televize Nova na sociální síti aktivní od roku 2014 a za tu dobu podle policie napsal 50 příspěvků. Policii se ale nelíbí, že používal vulgarismy, slovně napadal určitou skupinu lidí, nabádal k jejich vyhlazení nebo alespoň k fyzickému násilí vůči nim a netajil se nesnášenlivostí k některým osobám.

Za tato provinění muži hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Rozhodně ale není jediným, kdo se na internetu a sociálních sítích takto vyjadřuje. A pravděpodobně tedy nebude jedinou osobou, na kterou se v této souvislosti policie zaměřuje. 

Témata: Facebook internet krimi