Zvrat v kauze Kuciak? Muž, po kterém pátrá celé Slovensko, se zřejmě ukrývá v Česku!

Muž, po kterém pátrá policie 3

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

24. září 2018 22:10

Muž, po kterém policie pátrá v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové († 27) by se mohl pohybovat v České republice. Tvrdí to Slovák, který na podobizně zveřejněné vyšetřovateli poznal svého bývalého kolegu.

Redakci slovenského deníku Nový Čas se ozval Marek (38), podle kterého je na portrétu jeho bývalý kolega. V černobílé podobizně podle svých slov poznal Miroslava Č., Který by v současnosti už neměl žít na Slovensku, ale v Česku, konkrétně v Ostravě. Na jeho nalezení spolupracuje Slovenská policie s českou.

Prokuratura už před několika dny uvedla, že osobu na zveřejněném portrétu hledá, neboť se mohla pohybovat v okolí a mohla by tak disponovat informacemi důležitými pro vyšetřování.

„Vím, jaké to je, když někdo někoho ztratí, tak jsem chtěl pomoci. Myslel jsem i na odměnu, jako asi každý, ale nemotivovaly mě jen finance,“ vysvětlil Marek. Jak dodal, poznal ho a další postup je na vyšetřovatelích.

Krátce po brutální vraždě tehdejší premiér Robert Fico oznámil, že pokud má někdo informace, které by pomohly objasnění tohoto zločinu, může dostat milion eur. Částku i reálné prezentoval na kontroverzní tiskové konferenci.

Pokud by Marek poznáním svého bývalého kolegy přispěl k objasnění vraždy, mohl by mít teoreticky na tyto peníze nárok. 

Jak úřady postupují v jeho hledání, slovenská policie ani prokuratura neprozradily. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu v Česku televizi Markíza potvrdil, že centrála se slovenskou policií spolupracuje.

„Náš útvar (NCOZ) spolupracuje se slovenskými kolegy (NAKA), vzhledem k tomu, že trestní řízení vede Slovenská republika, nejsme oprávněni poskytovat jakékoliv informace," vysvětlil Jaroslav Ibehej. 

Podle bývalého šéfa českých vojenských tajných a bezpečnostního analytika Andora Šándora je Česko ideálním úkrytem. „Obecně mohu říci, že pro Slováka, kdyby se chtěl schovat, by byla Česká republika dobrá volba . Pro Slováka je plusem už jen to, že nebude nijak vyčnívat,“ vysvětlil Šándor. Dodal, že by se tu ztratil snadněji než v jiném státě.

Oba mladé lidi zastřelil dosud neznámý pachatel 21. února, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později. Kušnírová byla zastřelena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.

Témata: vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Ján Kuciak Slovensko