Konec nadějí? Nový zvrat v kauze Kramný všechno mění!

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015) 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. září 2018 9:55

Spolek Šalamoun, který bojuje za nevinu Petra Kramného, přišel se závažným obviněním. Tvrdí, že Ústav soudního lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě zničil klíčový důkaz, který mohl odsouzeného vraha manželky Moniky a dcery Klárky dostat na svobodu.

Údajně zničený důkaz, který proti Kramnému použila obžaloba, jsou vzorky odebrané při pitvách Moniky a Klárky. Podle spolku měl nekroptický materiál ze srdce a krku zemřelých údajně účinky elektrického proudu prokazovat.

Znalci, kteří se případem zabývali, totiž poukazovali na chybné závěry znalců obžaloby. Vyvraceli tak, že by se na těchto vzorcích našly stopy elektrického proudu. To už ale nyní prokázat nepůjde.

"Dle našeho názoru ke skartaci stěžejního důkazu, a to ještě před vlastním řízení o obnově řízení ve věci Petra Kramného, může dát jen a výhradně předsedkyně senátu nalézacího soudu, avšak takový pokyn se ve spisovém materiálu nenachází. Již sama skutečnost, že se jedná o naprosto stěžejní důkaz, který by měl být při výjimečném trestu odnětí svobody archivovám jako příloha spisu nejméně 50 let a přesto byl ani ne před lhůtou 5 let od posledního úkonu ve věci a před nadcházejícím řízení o obnově řízení zcela nenávratně zničen, je naprosto šokující a ukazující praktiky na ÚSL Ostrava pod vedením naštěstí bývalého přednosty MUDr. Igora Dvořáčka," tvrdí místopředseda Spolku Šalamoun Václav Peričevič.

Advokátka Petra Kramného Jana Rejžková žádala, aby Nejvyšší soud nařídil materiál uložit jinde, než v ostravském Ústavu soudního lékařství. K tomu ale nakonec nedošlo a spolek tak přišel o jeden z klíčových důkazů, který mohl kramnému pomoci na svobodu.

Petr Kramný dostal za dvojnásobnou vraždu v lednu 2016 osmadvacetiletý trest. Neuspěl s odvoláním u Vrchního soudu, s dovoláním k Nejvyššímu soudu, ani se stížností k Ústavnímu soudu, které nepřihlížely k novým posudkům vyznívajícím v Kramného prospěch.

Na stole je nyní proto žádost o obnovu řízení, v níž Kramného podporuje právě spolek Šalamoun. Při něm lze využít nově získané posudky, důkazů ale podle Peričeviče moc nezbývá. "Zbývají jen fotografie srdce Moniky a Kláry, prokazující účinky elektrického proudu. Ale to je opět padělek, protože se jedná o snímek jednoho a toho samého srdce, které jen zrcadlově a v úhlu 8 stupňů otočené, zvětšené a vyretušované," tvrdí.

Jako poslední použitelný důkaz zbývají odposlechy, které ale údajně také trpí zásadní a neodstranitelnou vadou. "Autor jejich tzv. přepisů, příslušník Policie České republiky kpt. Alois Kubiena, přepis těchto odposlechů z části zkreslil, z části ohnul a částečně zcela zfalšoval, když do úst Petra Kramného vložil slova a věty, které nikdy neřekl," tvrdí místopředseda spolku.

Témata: Petr Kramný (otec zavražděných Češek v Egyptě) Moniky a Klárky v Egyptě Petr Kramný Smrt