Zvrat v kauze Kramný: Dostane se po pěti letech od smrti Moniky a Klárky na svobodu?

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015) 33

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. července 2018 9:05 | Aktualizováno: 30. července 2018 13:17

Petr Kramný podal návrh na obnovu řízení. Informoval o tom Václav Peričevič ze spolku Šalamoun. Kramný si odpykává 28 let za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě.

Přesně po 5 letech od smrti Moniky a Klárky Kramných v egyptské Hurgádě na pokoji 6343 v hotelu Titanic Palace dnes 30. 7. 2018 podal Kramný návrh na obnovu řízení ve své trestní věci, kde byl odsouzen za vraždu elektrickým proudem k výjimečnému trestu odnětí svobody v trvání 28 let.

"Šalamoun za 25 let své činnosti neviděl tak argumentačně silně podložený návrh na obnovu řízení," uvedl Peričevič. Podle něj Kramný návrh podal dnes, tedy pět let od smrti Moniky a Klárky Kramných v egyptské Hurgádě na pokoji v hotelu Titanic Palace.

"Případ Petra Kramného je těžko uvěřitelným selháním celého justičního systému, který v naprosto plné nahotě ukazuje fatální selhání," uvedl dále Peričevič. Podle něj pochybila jak soudkyně Krajského soudu Ostrava, tak soudní znalci. 

"Jsme zcela šokováni a považujeme za naprosto a zcela neakceptovatelné, že vycházejí na povrch informace, které jsou použity jako důvody obnovy řízení a to zejména to, že předsedkyně senátu nalézacího soudu JUDr. Renata Gilová, vložila Petru Kramnému do úst a následně odsuzujících rozsudků věty a slova vyplývající z odposlechů v rámci Akce Mony, které vůbec nikdy neřekl. Zcela se zpronevěřila funkci soudkyně a zcela záměrně a zcela úmyslně tyto fyzické odposlechy zkreslila," tvrdí.

"Považujeme za zcela neakceptovatelné, že tyto věty naprosto bez řádného přezkumu opisují soudci Vrchního soudu v Praze a dále, že tyto věty a slova opět bez sebemenšího přezkumu opisují soudci dokonce Nejvyššího soudu České republiky, kdy všichni tito soudci naprosto jednoznačně a velmi jednoduše prokazatelně naprosto selhali," dodal Peričevič.

Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil svou manželku a dceru. Vinu popírá. Byl odsouzen na základě nepřímých důkazů, které ale podle soudu tvoří ucelený řetězec.

Těla po převozu do České republiky pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle znaleckého posudku, který si nechala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava. Soud si proto objednal revizní posudek, který se přiklonil k zásahu elektrickým proudem. Policie poté obvinila znalce Radka Matlacha a Igora Farkaše, jejichž expertizou se zaštiťovala obhajoba, z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

Témata: Petr Kramný (otec zavražděných Češek v Egyptě) Moniky a Klárky v Egyptě Petr Kramný Smrt