Mladá Češka umlátila novorozeně paličkou na maso! Pak ho ubodala!

Narozená miminka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. července 2018 21:13

Za vraždu novorozené dcery si mladá žena z Plzně odpyká 15 let vězení. Původní trest jí dnes o čtyři roky snížil pražský vrchní soud, který tak částečně vyhověl jejímu odvolání. Verdikt je pravomocný. Dívka těhotenství tajila a po porodu v bytě uhodila hlavičkou dítěte dvakrát o roh sprchového koutu, bodla ho nožem do krku a šíje a několikrát ho udeřila do hlavy paličkou na maso.

"Deliktu se dopustila víceméně z hlouposti. Rozhodně se nejedná o profesionální kriminálnici, která by se na to předem připravovala," konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Zdůraznil, že dívka je nezralá a nemá dostatek rozvahy, takže situaci, do které se dostala, vyřešila naprosto jinak, než měla.

Ženě hrozilo 15 až 20 let vězení. "Trest při horní hranici sazby je v jejím případě nepřiměřeně přísný," zdůvodnili soudci, proč se rozhodli potrestání zmírnit. Zároveň ale připustili, že způsob spáchání tohoto činu - tedy využití několika různých vražedných mechanismů - se vymyká obdobným případům vražd novorozenců, kdy matky svým dětem zpravidla buď neposkytnou pomoc, nebo je udusí či uškrtí.

Dívka, které bylo v době vraždy 20 let, se ke skutku přiznala. Bála se, že se o nechtěném těhotenství dozví její přítel. Když po porodu loni v srpnu nečekaně přišel domů se svými kamarády, chtěla prý dítě omráčit, aby neplakalo, nikoliv zavraždit. Partnerovi řekla, že je zakrvácená, protože se řízla a protože jí praskla cysta. Poté, co k ní muž přivolal záchranáře, tvrdila lékaři, že dítě už si odvezla porodní asistentka. Těžce zraněného novorozence objevila policie až později v koši na prádlo. Holčička pak v nemocnici podlehla těžkým zraněním mozku.

Žena dnes nevyužila možnosti, aby se k věci znovu vyjádřila. U plzeňského krajského soudu dříve uvedla, že "byla strašně hloupá" a že udělala hroznou věc. Pořád prý doufala, že se partner o jejím těhotenství nedozví. Původně podle vlastních slov plánovala, že dítě porodí anonymně a dá k adopci nebo ho dopraví do babyboxu.

Podle znalců žena trpí závislou poruchou osobnosti, což se projevuje podřizováním, strachem z opuštění a rezignací na samostatná rozhodnutí. V minulosti už byla jednou odsouzena, když jako mladistvá sebrala babičce platební kartu a vybrala jí z účtu peníze.

Obhajoba se domáhala toho, aby soud vraždu překvalifikoval na mírněji postižitelné trestné činy - na zabití nebo na vraždu novorozence matkou. Odvolací senát to však odmítl. U zabití by žena musela být v silném rozrušení způsobeném strachem nebo úlekem. "Pravděpodobně byla v afektu, ale ten si zavinila sama, protože jeho počátkem byl utajovaný porod," podotkl Lněnička. Ve druhém případě by matka musela dítě usmrtit v rozrušení způsobeném porodem. "Obžalovaná však sama uvedla, že důvodem jejího jednání byl příchod druha, nikoliv porod samotný," uzavřel soudce.

Témata: krimi dětské Děti Vražda