Policie šetří nehodu kolotoče v Havířově: Obecné ohrožení z nedbalosti

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

4. září 2022 15:55

Policie sobotní nehodu kolotoče v Havířově na Karvinsku, při níž se zranilo 17 lidí, vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Viníka ještě nezná. Vyšetřování okolností neštěstí potrvá týdny až měsíce. Čekat se bude mimo jiné na znalecké posudky. ČTK to dnes řekl mluvčí moravskoslezské policie René Černohorský.

Ze 17 zraněných bylo sedm dětí a deset dospělých. V nemocnicích zůstává pět lidí.

"Policejní komisař zahájil úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, kterého se měla dopustit doposud neznámá osoba tím, že svým jednáním zapříčinila zranění několika osob v rámci probíhajících Havířovských slavností," řekl Černohorský.

Neštěstí se podle policie stalo okolo 15:15 v centru Havířova. Atrakce, jakási extrémnější verze řetízkového kolotoče nazvaná Rotating Tower přestala fungovat a reagovat na ovládací prvky. Konstrukce, která vyvezla sedačky do výšky asi 15 metrů začala nečekaně a nekontrolovaně klesat k zemi. "Při tom se zavěšené sedačky s návštěvníky i nadále točily. Lidé proto naráželi do zábradlí pouťové atrakce a do okolo stojích překážek," řekl policejní mluvčí.

Doplnil, že provozovatelem kolotoče je třiapadesátiletý muž z Prostějovska. "Nadále se však bude zjišťovat, kdo v době události kolotoč provozoval, zda všechny osoby byly řádně proškoleny a měly povolení k činnosti. Jak byla pouťová atrakce instalována a bezpečnostně zajištěna," řekl Černohorský.

Na místě záchranáři ošetřili 14 lidí. Šest z nich byly děti ve věku sedm až 12 let, osm bylo dospělých. Kromě jednoho všechny odvezli do nemocnic v Havířově a ostravské fakultní nemocnice. Utrpěli převážně lehká nebo středně těžká poranění, především nohou a rukou. Dva pacienti byli zraněni těžce. Už během soboty lékaři v Havířově do domácího ošetření propustili sedm z devíti pacientů.

Podle mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petry Petlachové, celkem tamní lékaři ošetřili sedm zraněných. Čtyři z nich přivezly z místa neštěstí sanitky, tři přijeli po vlastní ose - jedno dítě a dva dospělí. "V péči lékařů nyní zůstávají tři pacienti. Jeden dospělý a dvě děti. Zdravotní stav všech je stabilizovaný," řekla.

Mluvčí policie dodal, že na místě dnes budou v práci pokračovat policejní technici. Do vyšetřování se zapojí i specialisté a znalci. "Havířovští policisté a karvinští kriminalisté zjistili skutečnost, že tento velký řetízkový kolotoč měl mít technické problémy již o den dříve, tedy v pátek 2. září odpoledne a večer. Z tohoto důvodu žádáme případné svědky či přímé účastníky a návštěvníky této pouťové atrakce, kteří jakékoli potíže s kolotočem zaznamenali, aby se nám kdykoli ozvali na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158," doplnil Černohorský.

Témata: Policie ČR kolotoče