Nové důkazy v kauze Kramný! Byla všechno lež?

Petr Kramný u soudu (15. 9. 2015)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. května 2018 8:58 | Aktualizováno: 30. května 2018 19:57

Spolek Šalamoun představil 8. díl ze 79dílného seriálu pochybností v trestní věci Petra Kramného, který nese název „Lež". V něm poukazuje na zásadní pochybení ohledně jednoho ze stěžejních důkazů v celé kauze.

Ve videu se spolek zaměřuje mimo jiné na přednostu Ústavu soudního lékařství v Ostravě - MUDr. Igora Dvořáčka. Šalamoun zmiňuje to, že policie pověřila lékaře Margitu Smatanovou a Marka Dokoupila, aby provedli repitvu (pitvu po pitvě) Moniky a Kláry Kramných. To se 9. srpna 2013 také stalo. Podle pitevního protokolu se jí zúčastnilo i pět vysokých policejních důstojníků. Naopak tam ale není uvedeno, že se jí účastnil i Dvořáček.

Soudkyně krajského soudu v Ostravě pak podle spolku u soudu nekomunikovala s legitimními znalci, ale právě s Dvořáčkem, který „nebyl ustanoven jako znalec na zjištění příčiny smrti Moniky a Kláry Kramných“. To je podle spolku naprosto nestandardní.

Právě Dvořáček podle spolku uvedl, že nedoporučuje vydání dalších vzorků pro další histologické řezy znalcům obhajoby z důvodu toho, že tento materiál není nevyčerpatelný. Soudkyně jeho argument uznala a nepovolila další řezy do srdce Moniky Kramné. Podle spolku je ale Dvořáčkovo tvrzení lež. „Z tzv. bločku nekroptického materiálu lze odborně nakrájet mnoho set až tisíce histologických řezů,“ oponuje Šalamoun.

Po šesti měsících od repitvy pak přišli znalci Smatanová a Dokoupil se závěrem, že příčinou smrti Moniky a Kláry Kramných bylo akutní selhání srdce po zásahu elektrickým proudem. „Existuje jen jeden histologický řez myokardu Moniky Kramné, na základě kterého znalci určili příčinu smrti jako akutní selhání srdce po zásahu elektrickým proudem,“ zdůrazňuje Šalamoun.

„Spolek Šalamoun ad hoc oslovil celou řadu znalců z odvětví soudního lékařství a patologie, i mimo Českou republiku, zda by k takovému závěru, který je základním pilířem odsuzujícího rozsudku dospěli na základě jednoho, jediného histologického řezu srdce. Dodnes se žádný takový znalec nenašel!!!“ upozornil spolek, který se opakovaně pokoušel poukazovat na nesrovnalosti v celé kauze.

Témata: Petr Kramný (otec zavražděných Češek v Egyptě) Moniky a Klárky v Egyptě Petr Kramný Smrt