Žena v Národním muzeu způsobila škodu za miliony! Co provedla?

Národní muzeum

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. dubna 2022 11:10

Škodu za tři miliony korun způsobila v Národním muzeu minulý týden ve čtvrtek žena, kterou se po necelém týdnu podařilo ztotožnit. Co přesně udělala?

Kriminalisté pátrali po ženě, která 31. března po šestnácté hodině v jedné z místností Nové budovy Národního muzea v Praze zmáčkla tlačítko požárního alarmu. 

"V okamžiku tak spustila systém hasicího zařízení, spočívající ve vypuštění hasícího plynu, který z místnosti zasažené požárem vytlačí vzduch, a oheň tak efektivně eliminuje. Do místnosti tak zbytečně vypustila hasící plyn ze dvou několika set kilových nádrží, čímž způsobila škodu dosahující tří milionů korun," popsali incident policisté.

Při útěku ji následně zachytily nejenom bezpečnostní kamery, ale i objektivy několika návštěvníků. Podle popisu se má jednat o ženu ve věku 20 až 25 let, menší postavy a mluvící plynule česky. 

"Díky medializaci celého případu získali kriminalisté během dopoledne několik poznatků, které vedly ke ztotožnění podezřelé ženy," uvedl v úterý policejní mluvčí Jan Rybanský. 

Právní kvalifikace byla předběžně stanovena jako poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, za což hrozí až šestiletý trest odnětí svobody.

Témata: Policie ČR Národní muzeum