Vražda a sebevražda v Neprobylicích: Jednou z obětí je známý Leoš Středa

Leoš Středa

Autor: ČTK

1. dubna 2022 16:33

Kriminalisté prověřují úmrtí dvou mužů, kteří byli ve čtvrtek nalezeni zastřelení v bytě v budově Euroinstitutu v Neprobylicích na Kladensku, jako vraždu a následnou sebevraždu. Jedním z mrtvých je známý lékař a zřizovatel Euroinstitutu Leoš Středa.

V bytě byla nalezena krátká střelná zbraň. Policisté ji zajistili pro balistické zkoumání a byla nařízena i soudní pitva obou mužů. "Danou událost prověřují kriminalisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje jako vraždu a následnou sebevraždu, kdy střelcem měl být starší z mužů. I nadále kriminalisté zjišťují okolnosti, za kterých k činu došlo, a jeho důvody," dodala mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Podle informací Deníku.cz jedním z mrtvých je lékař a zřizovatel Euroinstitutu Leoš Středa. Středa byl lékařem a vysokoškolským pedagogem, učil například na lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Podle jeho webových stránek založil v 90. letech Institut lékařské regenerace a kosmetiky, poté se zapojil do neziskových organizací v Asii a Africe. Později našel smysl své práce ve školách určených mentálně postiženým žákům, ve kterých působil jak speciální pedagog.

Euroinstitut v Neprobylicích je speciální školou zaměřenou na praktické vzdělávání klientů pobytových sociálních zařízení. Podle webu obce se v této škole mohou žáci s různým stupněm mentálního postižení vyučit v oboru úklid a výpomoc nebo absolvovat jednoletou či dvouletou praktickou školu s obory zaměřenými na košíkářství, péči o zeleň a jednoduché manuální práce.

Témata: Leoš Středa Vražda