Vražda učitele v Praze: Policie v případu zahájila trestní řízení!

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

1. dubna 2022 10:26 | Aktualizováno: 1. dubna 2022 14:52

V případu útoku na pedagoga Středního odborného učiliště v Ohradní ulici v pražské Michli bylo zahájeno trestní řízení. Podle Aleše Cimbaly, mluvčího Městského státního zastupitelství, které si v případu vyhradilo podávání informací, nyní nelze k případu poskytnout bližší informace. Mluvčí to dnes sdělil ČTK.

Z útoku mačetou, po němž učitel zemřel, je podle policie podezřelý devatenáctiletý žák učiliště. Předpokládaným motivem činu byl podle vyšetřovatelů spor mezi ním a pedagogem.

"S ohledem na krátkou dobu od zahájení trestního řízení nedisponuji informacemi, které by bylo možné uveřejnit," uvedl Cimbala. Informace podle něj bude možné poskytnout zřejmě až během víkendu. Nesdělil, zda policie v případu někoho obvinila. Tuto skutečnost odmítli sdělit i nový policejní prezident Martin Vondrášek a jeho první náměstek Tomáš Lerch. Odkázali právě na státní zastupitelství.

Pachatel zaútočil na učitele ve čtvrtek před polednem ve čtvrtém patře budovy školy v jeho kabinetu. Pedagog napadený mačetou přes snahu přivolaných záchranářů zraněním na místě podlehl. Útočník z místa utekl. Policie následně v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ podezřelého zatkla.

Policisté dnes na twitteru zveřejnili video ze zadržení. Na záběrech je vidět podezřelého, jak sedí v autě na místě spolujezdce. Policisté se ho zeptali nejdříve na jméno. Na otázku, zda má u sebe nějakou zbraň, odpověděl, že nůž. Poté ho policisté vyzvali, aby vystoupil z auta, kde mu nasadili pouta.

Zadržení podezřelého studenta. pic.twitter.com/O1GOo5cy4C

— Policie ČR (@PolicieCZ) April 1, 2022

Lerch, který do čtvrtka šéfoval pražským policistům, dnes k události uvedl, že oznámení o jednání pachatele spustilo řízený, nacvičený mechanismus napříč všemi složkami Integrovaného záchranného systému. "Prvosledová hlídka dorazila na místo během velmi krátké chvíle, následně ostatní kolegové. Postupovali tak, jak jsme v minulosti cvičili. I ze strany školy bylo vidět, že žáci procházeli preventivními projekty. Chovali se tak, jak v tu chvíli měli, a bez problémů spolupracovali s policií," popsal.

Policejní prezident Vondrášek k tomu připomněl, že po teroristickém útoku v Bruselu z března roku 2016 zřídila česká policie pracovní skupinu Podpora, která systémově řeší ochranu 600 měkkých cílů, mezi něž patří i školy. Policisté také prošli speciálním výcvikem. Vondrášek pražské policii poděkoval za to, že útočníka dokázala do hodiny zadržet, a osazenstvu učiliště za jejich chování, díky němuž neměl čin další následky.

Učiliště po tragédii navštívil ministr školství Petr Gazdík (STAN). Potvrdil, že podezřelým z útoku je žák školy. Vyjádřil také upřímnou soustrast všem pozůstalým.

Střední odborné učiliště v Ohradní ulici v Praze 4 vyhlásilo na pátek volno. Ředitel školy Karel Dvořák na stránkách učiliště uvedl, že s žákem nikdy nebyly problémy a ze strany školy nebyly porušeny žádné bezpečnostní předpisy.

Útoky ve školách v Česku nejsou časté. Například v roce 2014 v budově střední školy ve Žďáru nad Sázavou ubodala šestadvacetiletá žena studenta a další tři lidi zranila. V dubnu 2015 státní zástupce trestní stíhání ženy pro nepříčetnost zastavil. Byla umístěna do detenčního ústavu, podle znalců trpí schizofrenií.

O deset let dříve zase student učiliště ve Svitavách vážně pobodal svého pedagoga. Ten po převozu do nemocnice zemřel. Krajský soud v Hradci Králové odsoudil sedmnáctiletého učně za vraždu k devíti letům vězení.

Témata: krimi Policie ČR