Brutální zákrok pražské městské policie? Tohle by nikdo nechtěl zažít

i30 kombi pro Městskou policii Praha II

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. května 2018 3:11 | Aktualizováno: 22. května 2018 20:43

Sociální sítě od nedělního dne žijí videem, které zachycuje zákrok Městské policie na pražském Václavském náměstí. Šestice strážníků na něm pacifikuje občana, který zastavil v zákazu zastavení.

Případ se měl odehrát na konci března v Praze na Václavském náměstí. Muž s těhotnou partnerkou podle dostupných informací zastavili na místě, v němž je parkování zakázáno značkou zákaz zastavení.

Co se poté odehrálo a co přesně předcházelo samotnému videu není jasné, záběry nicméně začínají zákrokem policistů proti muži, kterého vyzývají, aby stál na místě. Následně přijíždějí další policisté a muže povalují na zem a zatýkají.

Celá scéna se nese v doprovodu zběsilého křiku partnerky zatýkaného muže a jejího dítěte. Sama žena navíc upozorňuje, že je těhotná.

Na záběrech je následně vidět, jak policisté vláčejí muže a po boji s ním ho za doprovodu nadávek nakládají do auta. Podle policie ale celý zákrok proběhl v pořádku, muž se měl totiž dopustit hned několika přestupků.

Podle vyjádření tiskového mluvčího Městské policie v Praze Jana Čiháka, které získal spolek Šalamoun, se dotyčný dopustil dopravního přestupku nerespektováním zákazové značky zákazu zastavení, neuposlechnutí výzvy příslušníka Městské policie, neprokázání totožnosti a také nebylo zjištěno, že dotyčný sprostý podezřelý tzv. prochází databází hledaných osob, tedy nebyl v pátrání.

Spolek dále uvádí, že podezřelý se hájí tím, že nemohl svou těhotnou přítelkyni nalézt a zajistit jí převoz do nemocnice, a proto v zákazu zastavení zastavil. "Dle sdělení tiskového mluvčího Bc.Jana Čiháka, byl před provedením zákroku tj. použití donucovacích prostředků vyzván k prokázání totožnosti," uvádí dále Šalamoun s tím, že tato informace je v hrubém rozporu se záběry na videu.

Zákrok policie rozdělil Čechy na dva tábory. Zatímco jedni se strážníků zastávají a tvrdí, že postupovali správně, jiní vidí za celou událostí policejní brutalitu.  Jak celý případ dopadl naše redakce zjišťuje.

Témata: Policie ČR Praha