Orlické vraždy: Jaké jsou osudy členů gangu? Po smrti je jen jeden z nich!

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

31. ledna 2022 9:19 | Aktualizováno: 31. ledna 2022 22:03

Orlické vraždy jsou jedním z nejsmutnějších, ale zároveň přelomových případů v dějinách české kriminalistiky. I proto se dočkaly již druhého filmového zpracování. Jak dnes žijí lidé, kteří stanuli před soudem a byli odsouzeni?

Orlické vraždy jsou ústředním tématem televizního seriálu Devadesátky, nejde však o první hrané zpracování těchto zločinů. Již v roce 2005 natočil režisér Jiří Svoboda film Sametoví vrazi.

Letos v dubnu uplyne čtvrtstoletí od chvíle, co soud vynesl v kauze konečné rozsudky. Jaké jsou osudy členů gangu po zatčení a odsouzení?

Ludvík Černý dostal doživotní trest, který si dále odpykává. V říjnu 2017 sice žádal o podmínečné propuštění, ale soud jeho žádost zamítl. Ve vězení si změnil příjmení na Zámečník.

Druhým doživotně odsouzeným byl Vladimír Kuna, na rozdíl od Černého je však už téměř deset let na svobodě. Podmínečného propuštění se dočkal v červnu 2013 díky dobrému chování.

Karel Kopáč je považován za organizátora gangu, od soudu za svou roli v případu vyfasoval 21 let. Jako jediný se s tím nesmířil a v dubnu 2004 spáchal ve vězení sebevraždu oběšením. 

Petr Chodounský byl potrestán čtrnácti lety vězení, které si jako poctivě odseděl. Na svobodě je od roku 2011. Irena Meierová strávila ve vězení jen pět ze soudem vyměřených dvanácti let. 

Témata: krimi Policie ČR