Za falešné certifikáty až 5 let za mřížemi? Policie popsala, co se ve Vsetíně dělo!

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. ledna 2022 11:23

Policisté odhalili skupinu lidí, kteří podle všeho vystavovali certifikáty o očkování proti covidu-19 osobám, které si vakcínu do těla aplikovat nenechali. Kriminalisté nyní popsali, jak se to celé vlastně odehrávalo.

O případu informovala na webu krajská policie Zlínského kraje s tím, že bylo v prosinci zahájeno trestní stíhání čtveřice žen, které se podílely na zajišťování falešných certifikátů o očkování proti covidu-19. 

Stíhané osoby zařídily certifikát více než sedmi desítkám lidí, kteří jim za to zaplatili od 2 do 7 tisíc korun. Úplatky nakonec dosáhly hodnoty téměř půl milionu korun. 

Dvojici žen, která zajišťovala zájemce o certifikáty, je podezřelá ze dvou trestných činů, a to přijetí úplatku se sazbou až 5 let a padělání a pozměnění veřejné listiny se sazbou až tři roky. 

Další dvě ženy, které pracovaly v očkovacím centru ve Vsetíně, jsou také obviněny z padělání a pozměnění veřejné listiny. Mladší z nich je k tomu podezřelá z přijetí úplatku a z poškození cizí věci, jelikož zničila více než 70 dávek vakcíny. 

Témata: covid pasy Policie ČR