Žena zemřela! Za pád rentgenu může podle nemocnice prý technická závada

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem

Autor: stars24.cz, ČTK

13. října 2017 15:52 | Aktualizováno: 14. října 2017 12:13

Pravděpodobně technická závada stojí za neštěstím, při kterém ve čtvrtek zemřela při rentgenovém vyšetření v ústecké Masarykově nemocnici osmdesátiletá pacientka. Řekl to ředitel nemocnice Josef Liehne. Na ženu spadl při vyšetření rentgenový zářič. Nemocnice už na tomto, ani na druhém přístroji stejného výrobce další pacienty vyšetřovat nebude.

Na dlouhodobě nemocnou ženu spadla část rentgenu při standardním vyšetření. Navzdory okamžité pomoci lékařů zemřela. Oba rentgeny, které nemocnice měla, jsou odstavené. "Nemáme důvěru k tomu přístroji. Za sebe říkám, že už tam nikdy nikoho vyšetřovat nebudeme," řekl Liehne. V dalších nemocnicích Krajské zdravotní, kam spadá ústecká nemocnice, podle Liehneho tyto přístroje nejsou. Přístroj byl do ústecké nemocnice instalován v prosinci 2015 a vztahuje se na něj tříletá záruční doba. Technickou kontrolou prošel letos 21. června, byl bez závad.

Podle Ústeckého kraje, který je jediným akcionářem Krajské zdravotní, jde nejspíš o chybu výrobce. "Je to pro nás neštěstí, ale není zaviněno Masarykovou nemocnicí. Je to vina výrobce, kde byla zřejmě nějaká skrytá vada," řekl náměstek hejtmana Stanislav Rybák (KSČM). Nemocnice jednoznačně vyloučila, že by šlo o chybu personálu. "Jsme naprosto přesvědčeni, že jde o technickou záležitost," doplnil Liehne.

Případ vyšetřuje policie. "Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti. Dnes v dopoledních hodinách proběhla soudní pitva, jejímž výsledkem je, že osmdesátiletá seniorka zemřela na následky zranění, která odpovídají pádu části rentgenového zařízení na její tělo," řekla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Nemocnice o neštěstí informovala také Státní ústav pro kontrolu léčiv a Státní úřad pro jadernou bezpečnost. O odškodnění pro rodinu zemřelé bude jasno poté, kdy se definitivně stanoví příčina neštěstí. "Včera (ve čtvrtek) jsem s nimi osobně hovořil a předal jsem celou záležitost ombudsmanovi nemocnice," uvedl Liehne.

Masarykova nemocnice, která je největší v Ústeckém kraji, má v tuto chvíli k dispozici jen tři rentgenové přístroje. "První pracovní den ukázal, že kapacita náhradních tří přístrojů, které máme, nestačí. Budeme muset posílat pacienty do ústecké polikliniky, případně nám vypomohou okolní nemocnice," dodal Liehne.

Témata: Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem neštěstí